Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PVV opent fraudemeldpunt zorg

Mark van Dorresteijn
De PVV heeft een fraudeloket zorg geopend waarop mensen bijvoorbeeld te hoge declaraties, behandelingen voor patiënten die niet bestaan en fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen melden.
PVV opent fraudemeldpunt zorg
Foto: ANP - Robert Vos

‘Als we dit geld kunnen terughalen, zou bijvoorbeeld de zorgpremie bijna kunnen halveren’, becijfert Reinette Klever van de PVV. Zij drong eerder bij minister Edith Schippers van VWS aan op een meldplicht bij vermoedens van fraude in de zorg. ‘Geld dat voor zorg is bedoeld gaat nu niet naar de zorg, maar belandt in iemands zakken’, aldus Klever. Zij stelt: ‘Wij willen geen zorg afpakken, maar fraude aanpakken’. Als het aan haar ligt, gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) actiever controleren in bijvoorbeeld ziekenhuizen en boetes uitdelen als de administratie niet klopt. ‘Er zijn zo veel signalen, maar de minister maakt er onvoldoende werk van en de NZa loopt achter de feiten aan.’

Prikkels

Klever wil alle fraude, van groot tot klein, aanpakken met het meldpunt. ‘Er is nu een verkeerde prikkel: de rekening gaat naar de zorgverzekeraar, die kan niet alles checken en betaalt. Het is beter om de rekening altijd eerst naar de patiënt te sturen. Die weet wat er is gebeurd en kan controleren of er rare dingen op staan’.

Voorbeelden

Voorbeelden van hoe het dus niet moet, heeft ze al. ‘We hebben “oorsmeergate”, waarbij 1000 euro werd gerekend voor het uitspuiten van oren. Iemand kreeg een rekening van 3000 euro na een consult van een half uur bij de specialist. En waarom is een ooglidcorrectie een paar honderd euro duurder als de verzekering de ingreep dekt?’

Risicoanalyse

De PVV verzamelt de komende tijd meldingen over fraude in de zorg en biedt die later aan aan minister Schippers. De bewindsvrouw beloofde bij de begrotingsbehandeling dat ze de Kamer dit jaar informeert over verscherpt toezicht op de manier waarop de Zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd. Ook kondigde ze een risicoanalyse aan van mogelijke fraude in de geestelijke gezondheidszorg en medisch specialistische zorg.

1 REACTIE

  1. Hoeveel hiervan is op feite gebaseerd? De zorgproducten zoals gedefinieerd in DOT zijn minder fraude gevoelig dan in het verleden. Wat wel een rol speelt in zorgbudget overschrijdingen zijn de prijzen die afgesproken zijn met zorgverzekeraars; daar mag er naar gekeken worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.