Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PwC: Investeren in preventie loont

Mark van Dorresteijn
Investeren in preventie van roken, overmatig alcohol gebruik en obesitas in combinatie met weinig lichaamsbeweging loont. Dat blijkt uit het onderzoek Prevention pays for everyone van PricewaterhouseCoopers dat vandaag gepresenteerd wordt tijdens het Preventcongres.
PwC: Investeren in preventie loont

Elke geïnvesteerde euro brengt volgens het onderzoek substantieel rendement voor de samenleving met zich mee. Een ongezonde levensstijl alleen al zou volgens PwC verantwoordelijk zijn voor eentiende van alle gezondheidskosten.

Roken

In welvarende landen is ongeveer twintig procent van de sterfgevallen te wijten aan de gevolgen van roken. Hoewel het aantal rokers in Nederland langzaam afneemt, heeft ons land nog steeds één van de hoogste rokerspercentages van Europa (27,1 procent). In het onderzoek kiest PwC voor een combinatie van interventies om mensen aan te sporen te stoppen met roken. De intensieve inzet van een massamediale campagne, begeleiding bij het stoppen bijvoorbeeld vanuit de huisarts, therapie met nicotinevervangers en een prijsverhoging van tabak met tussen de 0,25 en 0,50 euro kost circa 435 miljoen euro. Daartegenover staat een rendement van 220 procent, dat komt neer op 960 miljoen euro. Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC: “Roken leidt tot een hoger ziekteverzuim en een lagere arbeidsproductiviteit. Dat maakt de gunstige effecten van stoppen zo groot. Het hoogste gemiddelde rendement voor de maatschappij wordt behaald wanneer mensen tussen hun 20e en hun 44e stoppen met roken. Namelijk ongeveer 12.000 euro per gestopte roker.”

Alcoholgebruik

De aanpak van alcoholgerelateerde misdaad en ongelukken kost circa 144 miljoen per jaar. Ziektekosten voor een alcoholist zijn op jaarbasis gemiddeld 10 procent hoger dan voor een niet-alcoholist. Voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik presenteert PwC een interventiepakket bestaande uit een verbod op adverteren, het beperken van de toegang tot alcohol voor jongeren, het voeren van een actief beleid in de zorg richting alcoholisten en het verhogen van de accijnzen met 25 procent. Een beperkte inzet van deze interventies levert een rendement van 60 procent op, terwijl het meest optimistische scenario leidt tot een rendement van 280 procent.

Obesitas en beperkte lichaamsbeweging

Bijna negentien procent van de sterfgevallen in Nederland is te wijten aan de gevolgen van een tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht, en een ongezonde voeding. Vooral het tekort aan lichaamsbeweging onder 4-17 jarigen heeft een sterk negatief welvaartseffect. Als interventies om obesitas en een tekort aan lichaamsbeweging tegen te gaan kiezen de onderzoekers voor lokale publiciteitscampagnes in combinatie met intensieve lifestyleprogramma’s zoals coaching. Een intensiever scenario levert circa 130 procent rendement op. “Van de drie onderzochte ongezonde levensstijlen heeft obesitas in combinatie met onvoldoende lichaamsbeweging de grootste impact op ziekteverzuim”, aldus Velthuijsen.

Investeren in een gezonde toekomst

PwC stelt verder dat preventie gericht op jonge mensen het grootste maatschappelijke rendement oplevert. Daarbij toont het onderzoek aan dat juist individuele interventies zoals bijvoorbeeld coaching en begeleiding het meest kostenefficiënt zijn. Tegelijkertijd kunnen massamediale campagnes hierop een duidelijk versterkend effect hebben. Hoewel investeren in preventie gericht op jonge mensen het meest ‘rendabel’ is, is PwC van mening dat ook preventie en interventies gericht op ouderen van wezenlijk belang zijn. Deze investering zorgt namelijk voor een betere kwaliteit van leven en de maatschappij heeft langer profijt van de inzet van ouderen. Bijvoorbeeld in de vorm toegevoegde waarde als vrijwilligerswerk. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Preventweb.nl zet slimme ICT in voor preventie

Online zelfmoordpreventie krijgt ruim miljoen euro

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.