Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pyxis krijgt bevel alle zorg te stoppen

Redacteur Zorg+Welzijn
Stichting Pyxis levert onverantwoorde zorg en brengt patiënten in gevaar. Daarom moet Pyxis alle activiteiten onmiddellijk staken. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag laten weten aan de zorginstelling, op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Pyxis krijgt bevel alle zorg te stoppen

Eerder deze week moesten al twee locaties sluiten van Pyxis vanwege wantoestanden. Omdat toen niet duidelijk was waar de andere zorglocaties zich bevonden en het bestuur alle medewerking weigerde, is de IGZ verdergegaan met onderzoek. Op basis van dat onderzoek op nog twee locaties is tot algehele sluiting besloten.

Opgevangen

De cliënten worden opgevangen bij de GGZ-instellingen Altrecht en Kwintes. Die nemen de zorg over. Het is niet precies duidelijk hoeveel cliënten het zijn, omdat de directie geen administratie wil overleggen aan de IGZ. Daar gaan ze uit van 12 tot 20 mensen. Ook het aantal medewerkers is onduidelijk.

Verwaarlozing

Volgens de inspectie is er bij de stichting sprake van maatschappelijke verwaarlozing. Cliënten werden door Pyxis ondergebracht in vervuilde ruimtes, slooppanden en zelfs op campings. Inspecteurs troffen mensen aan in smerige en overvolle kamers waar de ramen geblindeerd waren met doeken. Steevast zaten de cliënten zonder accurate zorg en begeleiding. Ook liet de stichting na het overlijden van een cliënt te melden. De toedracht van dat overlijden wordt nog bekeken.

Weigeren

Omdat de directie alle medewerking weigert, gaat het onderzoek van de IGZ verder. De vier nu onderzochte locaties konden snel getraceerd worden, maar een deel van de verontrustende meldingen die binnenkwamen tijdens het onderzoek, wordt nog nagetrokken. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto ANP Phil Nijhuis)

Lees ook:

IGZ sluit Stichting Pyxis wegens ernstige tekortkomingen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zou het rapport van de igz binnen 3 jaar klaar kunnen zijn ?? Worden dan eindelijk de niet meewerkende ?? bestuurders aangeklaagd en tot terugbetaling van onterechte declaraties gedwongen ?? Als deze bestuurders dan ook niet meer te traceren zijn , is dan daarmee, net als bij de neuroloog en vaatchirurg , voor de igz de kous weer af ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.