Radboudumc schrapt honderd kwaliteitsindicatoren

De afdeling intensive care (ic) van het Radboudumc gebruikt nog maar 15 van de 122 kwaliteitsindicatoren om te sturen op kwaliteit. In het experiment Zinvolle Registratie (ZIRE) hoeft de ic de overige indicatoren niet meer te registeren.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ZIRE Hans van der Hoeven
Hans van der Hoeven, hoogleraar intensive care Radboudumc

Het Radboudumc doet samen met het UMC Groningen en Rijnstate Ziekenhuis het experiment Zinvolle Registratie (ZIRE). Het doel is de registratielast op de werkvloer te verminderen. Patiënten en familie hebben samen met zorgverleners vijftien kwaliteitsindicatoren uitgekozen waarop de ic-afdeling wil gaan sturen. Hans van der Hoeven, hoofd intensive care Radboudumc: ‘Wij zeggen als zorgverleners: dit is de kern van ons vak. Patiënten zeggen ook: hier gaat het echt om.’

IGJ steunt ZIRE

ZIRE is gedaan in samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Die heeft de ic-afdelingen vrijstelling gegeven voor veel indicatoren. Zo mag de

3
6816

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Een opbouwend punt om mee te nemen voor de evaluatie die later ongetwijfeld zal plaatsvinden. Je ziet vaak dat eerst ronde aantallen worden gekozen en dat die later worden ingevuld. Zo mogelijk ook hier: 10 kwaliteitsindicatoren, 15 kwaliteitsindicatoren.

  In mijn ervaring is het zelden zo dat ronde aantallen dekkend en zinnig zijn en tegelijk geen dubbelingen bevatten. Advies dus: ga niet uit van ronde aantallen, maar van zinnigheid, dekking en vermijding van dubbelingen.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit vraagt lef en het kan dus!

  Geheel in lijn met RadboudUMC-stijl.

  Proficiat!

  En omdat Leon van Halder’s opvolger Erik Gerritsen hier ook ogen naar heeft, kan dit aan den Haag niet voorbij gaan!

  Gaan we eindelijk echt eens omlaag met indicatoren in zorgland!

 4. Een goede ontwikkeling! Ik krijg de indruk dat men niet zomaar indicatoren heeft geschrapt, maar dat dit proces tot de essentie van binnenuit doorgrond is ism stakeholders. En daar gaat het om. En daar is ook duurzame winst te behalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.