Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rapport G32 toont aan dat verzorging bij gemeenten hoort

Het netwerk van grote gemeenten, G32, heeft een verkenning laten doen naar het gebruik van persoonlijke verzorging. Hieruit blijkt dat de functie persoonlijke verzorging beter door gemeenten uitgevoerd kan worden dan door zorgverzekeraars.
Rapport G32 toont aan dat verzorging bij gemeenten hoort

Om een goed beeld te hebben van de mate waarin mensen die gebruik maken van persoonlijke verzorging ook al van gemeentelijke Wmo-diensten gebruik maken, heeft het G32 Stedennetwerk daar een verkenning naar laten uitvoeren door Bureau HHM. Uit dat onderzoek blijkt dat vrijwel alle mensen die persoonlijke verzorging krijgen ook al ondersteuning ontvangen van gemeenten op grond van de Wmo en/of gebruik maken van de functie begeleiding, die waarschijnlijk naar de Wmo zal overgaan.

Optiek van de burger

De G32 laat weten: ‘De meeste mensen zijn dus al bekend bij gemeenten. Als ook de AWBZ-functie begeleiding naar gemeenten wordt overgeheveld telt dit zelfs op naar bijna 100 procent. Uit de verkenning blijkt tegelijkertijd dat de overlap tussen “Verzorging” en “Verpleging” niet zo omvangrijk is: slechts 20 procent van de mensen die gebruik maken van verzorging ontvangt daarnaast ook verpleging. Op grond van deze verkenning is het voor de G32-steden, vanuit de optiek van de burger, logisch als in ieder geval de functie Verzorging naar de Wmo wordt overgeheveld om zo in samenhang met andere Wmo-diensten (incl. begeleiding en welzijnsfuncties) aangeboden te kunnen worden.’

Inkoop

In de afgelopen maanden is op rijksniveau door de Taskforce Beheersing Zorguitgaven en door verschillende politieke partijen gesteld dat verzorging en verpleging op korte termijn uit de AWBZ gehaald moeten worden. Zowel zorgverzekeraars als gemeenten beargumenteren dat ze de aangewezen partij zijn om regie te voeren voor de inkoop van persoonlijke verzorging. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het onderzoek Verkenning AWBZ-functie extramurale Persoonlijke Verzorging

Gemeenten betreuren SER-advies

SER: gemeenten ongeschikt om AWBZ uit te voeren

4 REACTIES

  1. Maakt niet uit van wie de zorg haar geld krijgt. Het is belangrijk dat gecontroleerd wordt of het geld kwalitatief goed aangewend wordt (doet de AWBZ nu niet). Het IGZ moet onverwachte steekproeven bij de gemeenten en de instellingen doen, en aan de schandpaal nagelen als daarin gemalverseerd wordt. Als dat gebeurt zijn er geen wachtlijsten en als die er zijn zal men die accepteren als noodgedwongen. Als AWBZ hetzelfde doet kan de financiele afwikkeling ook bij de AWBZ blijven. Dat is de essentie. Ik bemerk dat men in de zorg vaak met zaken bezig is die er niet toe doen. Een hoop geleuter waar het geld vandaan komt e.d. Dat maakt toch niet uit. Goede zorg leveren is de essentie. En als de gemeente met dat geld de voebalclub steunt e.d. moet je een systeem hebben dat zulks voorkomen wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Gut gut, het rapport bevestigt de reden waarom destijds wijkverpleging (AWBZ) en gezinsverzorging (gemeentelijke subsidies) werden samengevoegd onder één wettelijk regime(AWBZ). Door de invoering van de WMO is die samenhang verbroken en nu bedenken we dat een splitsing tussen verpleging en verzorging beter is. Voortschrijdend inzicht of toch gewoon een machtskwestie?

  4. Citaat: ‘Uit dat onderzoek blijkt dat vrijwel alle mensen die persoonlijke verzorging krijgen ook al ondersteuning ontvangen van gemeenten op grond van de Wmo en/of gebruik maken van de functie begeleiding, die waarschijnlijk naar de Wmo zal overgaan’. Geldt zeker niet voor veel mensen met verstandelijke beperking, die awbz extramurale zorg krijgen. Heb de indruk dat dit weer zo’n rapport is, waarvan bij voorbaat de eindconclusie vast staat en geheel ten dienste staat aan de opdrachtgevers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.