Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter: Alkmaar moet overleggen over tarief jeugdzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De regio Alkmaar moet opnieuw overleggen met zorgaanbieders van jeugdzorg over redelijke tarieven voor jeugdzorg. Dat zegt de rechter in een tussenvonnis. Zorgaanbieders moeten hun kostprijzen beter toelichten, Alkmaar moet de tarieven nader motiveren.
jeugdzorg aanbesteding jeugd-ggz
Foto: AdobeStock

Zorgaanbieders van jeugdhulp trokken in oktober aan bel. De forse tariefsverlaging van de Netwerkorganisatie Alkmaar – naast Alkmaar gaat het om Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest – vormt een bedreiging voor de continuïteit van de specialistische jeugdhulp. De tarieven voor jeugdzorg zijn volgens de aanbieders zo laag dat ze 10 tot 17 procent onder de kostprijs zouden moeten werken. De zorgaanbieders nemen daarbij de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit als referentie. Triversum, GGZ Noord-Holland-Noord, Lijn 5, Parlan en Kenter Jeugdhulp spanden daarop een kort geding aan, omdat de gemeente Alkmaar weigerde te overleggen. Ggz-aanbieder Parnassia sloot zich bij de rechtszaak aan.

Redelijke tarieven jeugdzorg

De rechter geeft deels gehoor aan de grieven van de jeugdzorgaanbieders. Er moet nader onderzoek komen naar de redelijkheid van de tarieven. De rechter zegt in een tussenvonnis op 3 november dat een kort geding niet het geschikte kader is om een conflict over tarieven te beslechten. ‘De materie is te complex, de tijd is te kort en de rechter is onvoldoende deskundig.’ Daarom heeft de rechter partijen opgeroepen om er voor het einde van de maand samen uit te komen.

Inzicht in tarieven en kostprijs jeugdzorg

De rechter verwacht dat Alkmaar in een brief aan de zorgaanbieders beter motiveert hoe de tarieven zijn opgebouwd. Zorgaanbieders krijgen op hun beurt de gelegenheid om in een presentatie toe te lichten hoe de tarieven van de gemeente hen dwingt om onder de kostprijs te werken. Samen moeten ze in overleg tot redelijke tarieven komen. ‘Partijen dienen dat debat vanuit hun gezamenlijke verantwoordelijkheid zelf te organiseren en zo indringend te voeren dat de regio Alkmaar de haar toebedeelde verantwoordelijkheid voor de financiering van jeugdzorg kan waarmaken zonder dat er brokken ontstaan’, schrijft de rechter. Lees hier de volledige uitspraak: 2017 11 03 – vonnis regio Alkmaar

Zorgaanbieders jeugdzorg

De zorgaanbieders zijn erg tevreden met de uitspraak. ‘Wij zijn erg blij met de handreiking van de rechter om weer te overleggen’, zegt Vincent Schouten, lid raad bestuur van Triversum. ‘Aan beide kanten is een constructieve opstelling om er samen uit te komen.’

Conflicten aanbesteding jeugdzorg

Ook in andere regio’s spelen concflicten tussen gemeenten en zorgaanbieders over tarieven. In Tilburg spande GGZ Breburg vorige week een kort geding aan tegen de gemeente. Ook in Amsterdam en Noord-Nederland lopen juridische procedures.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.