Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter oordeelt tegen Geldermalsen in jeugdhulpzaak

Het budget dat de gemeente Geldermalsen heeft toegekend voor de jeugdzorg aan twee kinderen met ontwikkelingsproblemen, is niet rechtmatig. Dat concludeert de voorzieningenrechter die het besluit ongedaan maakt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
RechterThinkstockPhotos400.jpg

Het gezin waarvan de kinderen door verschillende stoornissen begeleiding en logeeropvang nodig hebben, vroeg de gemeente eind februari om een herindicatie voor jeugdhulp. Na een ‘keukentafelgesprek’ kreeg het gezin echter veel minder budget dan wat zij voor de door hen gewenste hulp nodig hebben, zo meldt het AD.

Persoonsgebonden budget
Het geschil spitst zich toe op de logeeropvang. Kinderen verblijven daar een paar dagen, meestal in het weekend. Hulpverleners nemen de zorg dan over. Voor beide kinderen vroeg het gezin een persoonsgebonden budget (pgb) aan voor 26 weekenden logeeropvang en 6 weekenden vakantieopvang. De gemeente kende ondersteuning toe voor 20 weekenden, en rekende bovendien met een veel lager tarief dan de ouders. Het gezin komt daarmee ruim 10.000 euro tekort voor de gewenste hulp.

Niet bevoegd
De gemeente stelt dat het regionale standaardbedragen zijn, gebaseerd op afspraken met zorginstellingen die de zorg het goedkoopst kunnen aanbieden. De voorzieningenrechter oordeelt dat er geen goede grond is voor de hoogte van het budget dat Geldermalsen toekent. De tarieven voor dit soort zorg moeten door de gemeenteraad geregeld zijn in de verordening voor jeugdhulp, en dat zijn ze niet. Het college van burgemeester en wethouders is niet bevoegd de tarieven vast te stellen. Het besluit is daarom niet rechtsgeldig.

Bezwaar
Totdat er een definitieve beslissing op het bezwaar is genomen, kent hij het gezin de bedragen toe die gevraagd worden. Geldermalsen legt het besluit over de tarieven na het zomerreces alsnog aan de raad voor, om dit te repareren. Tijdens de behandeling van deze zaak door de bezwarencommissie heeft de gemeente toegezegd alsnog een onderzoek door deskundigen naar de zorgbehoefte te laten doen. De zaak is daarom aangehouden.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.