Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recordaantal branden in zorggebouwen

Het aantal binnenbranden in zorggebouwen is ten opzichte van het jaar 2011 met 55 procent gestegen. In 2011 zijn 1081 binnenbranden geconstateerd in intramurale zorginstellingen, tegen 1673 in 2012.
Recordaantal branden in zorggebouwen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De cijfers zij afkomstig uit de jaarlijkse inventarisatie van branden in zorggebouwen van Incidentbeheersing Management Zorginstellingen (ibMZ). Hierbij  maakt het ibMZ gebruik van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In een persverklaring schrijft ibMZ over de cijfers: ‘De genoemde getallen van binnenbranden en doden, maar ook die van de voorliggende jaren zijn zeer zorgelijk te noemen. Vooral omdat er nog steeds geen tastbare en door de zorgbestuurders op te pakken strategie met de noodzakelijke besluitvorming plaatsvindt, om de binnenbranden en gewonden/doden in aantal terug te dringen. Ook is te constateren, dat de toezichthouders in de zorg te kort schieten in hun controletaken ten aanzien van dit dossier.’

Oorzaken

Volgens ibMZ is in zijn algemeenheid de personeelsbezetting binnen de zorginstellingen met name tijdens de nachtdiensten te laag. Ten tweede is het volgens het instituut zo dat de brandweer niet in alle gevallen de gestelde reactietijden haalt om tussen 6 en 8 minuten na een alarmering ter plaatse te zijn bij een zorggebouw. De zorginstellingen sturen hier niet op, omdat zij niet beschikken over deze exacte informatie.

Eisen

Het ibMZ stelt dat bestuurders nog steeds niet voldoen aan de eisen voor controle op brandveiligheid die het ministerie van VWS stelt. ‘Kernpunt hierbij is, dat een jaarlijkse dechargeverklaring, te verlenen door de Raad van Toezicht, nog steeds ontbreekt op het dossier totale brandveiligheidzorg van een desbetreffende zorginstelling. Voorts is het zo, dat ook het Kabinet in gebreke blijft door nog steeds niet een Algemeen Maatregel van Bestuur Basishulpverlening (BHV) officieel te verklaren. Al meer dan drie jaar zwerft dit concept AMvB tussen de diverse ministeries en overige brancheorganisaties en blijft het onduidelijk aan welke nieuwe kaders een BHV organisatie moet gaan voldoen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.