Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

Stakeholders hebben gisteren op een conferentie afspraken gemaakt over het voorbestaan van Orbis Medisch en Zorgconcern. De kern van dit reddingscenario is een intensieve samenwerking van Orbis met Atrium in Heerlen.
Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

De bijeenkomst werd gisteren geleid door hoogleraar Theo Camps van de Universiteit van Tilburg. Volgens hem spraken de aanwezigen van een doorbraak. Onder andere gemeente, provincie, rijk, banken, zorgverzekeraars en vakbonden waren aanwezig. “Medio juli is er helderheid over de financiering van het Sociaal Plan en daarmee de reorganisatie en doorstart van het concern”, zegt Camps. “Maar het belangrijkste is dat er gisteren niet alleen over de problemen op de korte termijn is gesproken. De gezamenlijke visie die er nu ligt, richt zich ook op middenlange- en lange termijn.” Welke partijen allemaal een bijdrage zullen leveren aan de twintig miljoen euro die nodig is voor de sanering, staat nog niet vast. “Dat moet nog uitonderhandeld worden. Dat zal binnen een paar weken beklonken zijn.”

NMa

De oplossing op de lange termijn komt erop neer dat Orbis intensief met het nabijgelegen ziekenhuis Atrium gaat samenwerken. Het afstoten van verlieslatende bedrijfsonderdelen is geen goede optie. “Het zou veel te kortzichtig zijn om bijvoorbeeld de slecht lopende thuiszorg tak af te stoten om een acuut probleem op te lossen. Later zal dan blijken dat die ketensamenwerking toch nodig is.” Volgens Camps zien de kernpartijen veel meer in de samenwerking tussen Atrium en Orbis. Die zal nadrukkelijk niet de vorm van een fusie hebben. “Er zijn meerdere manieren van samenwerking. Er zal zo snel mogelijk contact worden gezocht met de Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa). De NMa zal echter geen problemen in de samenwerking zien. De keuzevrijheid voor patiënten in het gebied blijft overeind.”

Zorgvastgoed

Ook over een oud ziekenhuisgebouw op het terrein van Orbis is gisteren gesproken. “De gemeente wil het gebied rondom het oude pand niet laten vervallen. Hier zitten dus ook mogelijkheden. Een verkoop van dit pand van Orbis aan de gemeente is echter niet eenvoudig te regelen omdat een boel wetgeving gemoeid is met de verkoop van zorgvastgoed.”

Faillissement van Orbis

Volgens Camps bleek gisteren dat geen enkele partij gebaat is bij een faillissement van Orbis. “En daarnaast heeft iedereen ook vertrouwen in de uiteindelijke winstgevendheid van het bedrijf. Het blijft een hypermodern ziekenhuis van de toekomst en de zorgvraag in het gebied zal blijven toenemen. Alle deelnemers zullen hun geld terugzien.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

CZ: Orbis moet fuseren met Atrium

Cees sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’

‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

Orbis en de ijsberg

4 REACTIES

  1. de oplossing is dus toch de overheid de schuld te geven. als straks de verkoop van dat oude pand minder oplevert wordt de zwarte piet bij het College Sanering en minister Klink gelegd. zoals steeds moet de belastingbetaler dus uiteindelijk opdraaien voor de verliesposten die overblijven nadat de markt de winst heeft afgeroomd.
    of worden de lasten toch afgewenteld op de patiënten (door het concentreren van activiteiten zullen die verder moeten reizen en dat moeten ze zelf betalen) en de -ontslagen- medewerkers?

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer , dat er niet gesproken is over Keuzes maken in de Zorg in Limburg. Limburg is een Provincie die relatief weinig bewoners heeft . Is er een Marktonderzoek gedaan naar de haalbaarheid van alle specialismen in de Ziekenhuizen ? Zo ja , graag cijfers. Marktwerking eist dat !
    Kosten/Baten analyses ; etc..

  4. De toekomst van Orbis Sittard wordt dat patienten uit de regio gedwongen in isoleercellen worden opgesloten in samenwerking met het gemeentebestuur van Sittard, middels een IBS Beschikking die de burgemeester afgeeft.
    Een advocaat krijgt de patient niet te zien daarbij, want het ziekenhuis en de gemeente overtreden de wet BOPZ. En het ziekenhuis kan fors declareren en winst maken op de patienten in de kale isoleercellen, want daarvoor is geen hoogopgeleid personeel nodig, ook al is degene die wordt opgesloten wel hoogopgeleid. Ook zonder IBS beschikking is het mogelijk op opgesloten te worden in het Sittardse Orbis ziekenhuis, wanneer er geen medisch verklaring wegens geestesziekte afgegeven kan worden.
    De toekomst voor Orbis Sittard ligt op het vlak van de GGZ, want daar vallen geen ontslagen. In de GGZ hebben patienten niets te willen en die patienten kunnen dus nog als melkkoe worden uitgebuit in het Sittardse Orbis. Voor hen geen luxe en klatergoud, maar een kale cel.

  5. Slimme jongen die Theo, geslaagd voor zn examen: een klein minnetje, ziekenhuisexoten hoeven niet allemaal onder een kap/organisatie dus delen afstoten naar vruchtbare moeders die berekend zijn op hun kerntaken (bijv thuiszorg), met het outsourcen creer je cash flow

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.