Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regelhulp geeft uitleg over zorghervorming

Mark van Dorresteijn
VWS heeft de website Regelhulp.nl vernieuwd zodat deze aansluit bij de hervorming van de zorg. Het doel is om burgers zo goed mogelijk te helpen de weg te vinden in het brede aanbod van zorg.
Regelhulp geeft uitleg over zorghervorming
Foto: Regelhulp.nl

Regelhulp is bedoeld voor mantelzorgers, ouders en opvoeders, mensen met een beperking of chronische ziekte, ouderen en zorgprofessionals. Op de website vinden zij actuele en betrouwbare informatie over zorg, welzijn, opvoeden en opgroeien, en sociale zekerheid.

De rol van gemeenten

Vanaf 2015 zullen burgers steeds vaker bij hun gemeenten aankloppen met vragen over zorg en ondersteuning. Daarom stemt Regelhulp haar informatieaanbod af op de lokale situatie. Zo kan een gemeente per onderwerp specifieke lokale informatie toevoegen, zodat de burger ook geïnformeerd wordt over regelingen en organisaties in zijn of haar omgeving. Daarnaast kunnen gemeenten  en private organisaties in het zorgdomein de teksten van Regelhulp opnemen in hun websites. De burger krijgt hierdoor op meerdere plekken  consistente en betrouwbare informatie aangeboden.

Waarkrijgikmijnzorg.nl

Zilveren Kruis Achmea lanceerde onlangs ook een website met informatie over de zorghervorming: www.waarkrijgikmijnzorg.nl. Op de website kan men met een online keuzemenu direct zien wat er in de eigen situatie verandert. Langdurige zorg is bijvoorbeeld wijkverpleging, begeleiding en ondersteuning of zorg in een instelling. Dit is nu nog geregeld via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De website geeft inzicht in de situatie van 2015. Olivier Gerrits, directeur bij Zilveren Kruis: ‘De veranderingen waar we mee te maken hebben, zijn voor iedereen in Nederland relevant. Daarom staan wij niet alleen onze eigen verzekerden met raad en daad bij. We stellen de website ook beschikbaar voor de klanten van alle andere zorgverzekeraars.’

Hoeverandertmijnzorg.nl

Tot slot is er nog hoeverandertmijnzorg.nl met informatie over de zorghervorming. De website bestaat uit een standaard en een pro versie. De pro versie geeft extra uitleg voor zorgprofessionals. Van de pro versie is ook een app (Android).

Meer over de transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.