Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Regelmatig geen palliatieve zorg thuis mogelijk’

Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat in tientallen gevallen mensen die terminaal ziek zijn en thuis willen overlijden, dat niet kunnen omdat er geen thuiszorg is.
Verhoging van het subsidiebudget voor vrijwilligers palliatieve terminale thuiszorg
fotolia

Ruim één op de vijf deelnemende ziekenhuizen en hospices antwoordt op de enquête van RTL Nieuws dat zij het afgelopen jaar hebben meegemaakt dat patiënten moesten worden opgenomen of niet konden worden ontslagen omdat ze thuis niet de zorg konden krijgen die ze nodig hadden. Hoe vaak het in Nederland niet lukt om palliatieve thuiszorg voor een patiënt te regelen, wordt niet geregistreerd, maar ook directeur Sonja Kersten van V&VN zegt signalen te krijgen ‘dat zorgaanbieders door het gebrek aan wijkverpleegkundigen soms ‘nee’ moeten zeggen tegen verzoeken om palliatieve zorg’.

Ervaring

Huisarts Marike de Meij van het palliatief team van ziekenhuis OLVG in Amsterdam ziet dat het steeds moeilijker wordt om de juiste zorg te vinden voor patiënten die naar huis willen om te overlijden. ‘We bellen altijd eerst de organisaties waar we goede ervaringen mee hebben. Daarna die waar we minder ervaring mee hebben.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.