Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Regierol verzekeraars komt niet uit de verf’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Zorgverzekeraars zijn er sinds de invoering van het zorgstelsel in 2006 nog niet in geslaagd de hun toegewezen regierol vorm te geven. Dat betoogt professor Emile Curfs in zijn oratie bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel ‘Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars’.
‘Regierol verzekeraars komt niet uit de verf’

“Het wordt hoog tijd dat zorgverzekeraars hun zorginkoop professionaliseren”, stelt Curfs. “Nu borduren zorginkopers vaak door op wat ze gewend zijn te doen. Op basis van jarenlange ervaring bekijken ze hoe een ziekenhuis zijn verrichtingen kan blijven leveren. Er ontbreekt een theoretisch model over de manier van inkopen, er is te weinig bekend over de doelmatigheid van inkoop en er is vaak geen systeem om met evaluaties de inkoop te verbeteren.”

Restitutieverzekering afschaffen

Curfs pleit voor afschaffing van de restitutieverzekering, waarbij verzekeraars alle zorg van verzekerden vergoeden. “Het lijkt mooi om de vrije keuze van verzekerden heilig te verklaren, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg in natura. Verzekeraars moeten hun klanten dwingen om te kiezen voor kwalitatief goede en doelmatige zorg door te variëren met de eigen bijdrage. CZ doet een stapje in de goede richting met de inkoop van oncologiezorg.”

Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars

Curfs leidt het wetenschappelijke onderzoek in de Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars – een samenwerkingsverband van de Open Universtiteit, zorgverzekeraar Uvit en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) – naar het zorginkoopproces van zorgverzekeraars in Nederland. In deze onderzoekswerkplaats werken wetenschappers samen met de zorginkopers van zorgverzekeraars, omdat zij de juiste onderwerpen aansnijden en de resultaten echt in het zorginkoopproces kunnen implementeren, aldus Curfs. Het doel is de zorginkoop te professionaliseren en te verbeteren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Zorgverzekeraars zetten in op concentratie oncologische zorg

NZa spoort verzekeraars aan tot selectieve zorginkoop

‘Vrij besteedbaar pgb komt zorginkoop ten goede’

Azivo betrekt klanten bij zorginkoop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ach, hou toch op. Schaf deze ordinaire tussenpersonen/oplichters (zorgverzekeraars voor het geval er mensen zijn die de afgelopen 30 jaar onder een steen vertoefd hebben) toch af. Naar een nationaal gezondheidszorgsysteem waar deze huidige luie overheid WEL haar verantwoordelijkheid zal moeten nemen. 15 miljard aan uitvoeringskosten bespaard.Dit kan dan gewoon naar de zieke patient, de oudere, de hulpbehoevende en de hulpverlener terugvloeien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.