Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenkamer: bedrijfsvoering VWS goed op orde

Bert Bukman
Het aantal onvolkomenheden in de bedrijfsvoering van het ministerie van VWS is laag en daalt nog altijd. Dat blijkt uit het jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer dat aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Rekenkamer
Fotolia

De Rekenkamer onderzocht in het kader van Verantwoordingsdag onder meer de grotere tekortkomingen in de bedrijfsvoering van alle Haagse departementen. Het ging hierbij om incidenten die de bedrijfsvoering structureel verstoorden, gevolgen hadden voor personen of organisaties buiten het ministerie en/of van groot financieel belang waren. Dit onder meer op het gebied van inkoop, overdrachtsuitgaven, IT-beheer en informatiebeveiliging.

Het aantal onvolkomenheden was het grootst bij de ministeries van BZK en Financiën. De onvolkomenheden bij Financiën hebben vooral te maken met de al jaren spelende problemen bij de Belastingdienst. Bij het ministerie van BZK is het hoge aantal onvolkomenheden terug te voeren op enkele nieuwe taken. Bijvoorbeeld de overname van de portefeuille van de voormalige minister voor Wonen en Rijksdienst.

Rekenkamer: VWS scoort goed

Opvallend is dat het ministerie van VWS qua bedrijfsvoering zeer goed scoort. In 2018 deed zich slechts één onvolkomenheid voor. Dit is iets waar verder alleen kleine departementen zoals Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken in slaagden. Over de jaren 2014-2017 was het aantal onvolkomenheden bij VWS gemiddeld twee. Daarmee behoort het ministerie ook tot de langjarige koplopers in Den Haag behoort.

De Rekenkamer signaleert in zijn Verantwoordingsonderzoek dat het Rijk als geheel minder goed presteerde dan voorgaande jaren. Opvallend is het grote aandeel problemen met digitalisering. Van de 47 keer dat de Rekenkamer onvolkomenheden in de bedrijfsvoering constateerde, ging het 19 keer over ICT en beveiliging van data.

Problemen beveiliging

Bij 11 organisaties van de Rijksoverheid signaleert de Rekenkamer grote problemen in de informatiebeveiliging. Dit is een verslechtering ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat die organisaties niet alle beveiligingsmaatregelen hebben genomen die door en voor de Rijksoverheid verplicht zijn gesteld.

De Rekenkamer dringt er daarom op aan dat de minister van BZK hierbij de grenzen van haar bevoegdheden opzoekt van haar coördinerende rol bij de informatiebeveiliging van de rijksoverheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.