Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rekenkunsten verpleegkundigen blijven ondermaats

Mark van Dorresteijn
De rekenvaardigheid van verpleegkundigen is nog steeds onvoldoende. Onderzoek van vakblad Nursing en E-Nursing, platform voor online zorgcursussen, onder 162 verpleegkundigen toont aan dat 41 procent een vijf of lager scoort. Slechts 8 procent maakte geen fouten in de test.
Rekenkunsten verpleegkundigen blijven ondermaats

Het onderzoek werd ook in 2007 uitgevoerd. De verpleegkundigen scoorden toen 2 procent slechter dan nu. Ook lag het percentage dat de toets foutloos maakte destijds hoger (9 procent).

Rekenvaardigheid

Verpleegkundigen moeten dagelijks medicatie controleren en toedienen. Daarbij valt te denken aan het oplossen en verdunnen van medicatie, het instellen van de druppelsnelheid van een infuus en het berekenen van dosering op basis van gewicht. Verpleegkundigen dienen daarom over een goede rekenvaardigheid te beschikken. Een landelijke norm is er echter niet.

Structureel probleem

Marcellino Bogers, initiatiefnemer van beide Nursing-onderzoeken: “De rekenvaardigheid van verpleegkundigen blijkt drie jaar later nog steeds beneden peil. Het is dus een structureel probleem dat schreeuwt om een landelijke norm, aanpak en monitoring. De patiëntveiligheid is namelijk in gevaar.” Opvallend is dat het aantal verpleegkundigen dat behoefte heeft aan bijscholing met vier procent daalt naar 64 procent. 18 procent volgde de afgelopen twee jaar een bijscholing op het gebied van rekenvaardigheid. “Wellicht kan e-learning uitkomst bieden: 91 procent van de respondenten staat daar positief tegenover”, aldus Bogers.

Onderzoek

In totaal werden 300 respondenten tijdens een kort interview een aantal vragen gesteld, onder andere over hun zelfbeeld ten aanzien van hun rekenvaardigheid. Vervolgens werd hun verzocht online een samengestelde toets in te vullen. Die toets bevatte tien rekenopgaven die inzicht geven in rekenvaardigheid. Deze rekentoets werd door 162 respondenten gemaakt.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Verpleegkundigen kunnen niet rekenen

Gebrek aan rekenvaardigheid brengt zorg in gevaar

Cito ontwikkelt rekentoets voor zorgpersoneel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een onderzoek van drie jaar geleden vraagt 300 verpleegkundigen naar het zelfbeeld t.a.v. rekenvaardigheid. Slechts 162 van de 300 maken tien vragen en daaruit wordt geconcludeerd dat de rekenkunsten (ook zo’n vreemd woord?) van alle verpleegkundigen ondermaats is…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.