Het was al bekend dat diabetespatiënten gemiddeld een tweemaal zo hoog risico op dementie hebben als mensen zonder diabetes. Welke factoren het risico op dementie bij diabetespatiënten bepalen, is nog niet bekend. Inzicht in wie er een grote kans heeft op dementie is belangrijk omdat in het vroege stadium van diabetes mogelijk nog invloed kan worden uitgeoefend op deze factoren.
Factoren
Uit het onderzoek bleek dat acht factoren (hogere leeftijd, cerebrovasculaire aandoeningen, acuut ernstig ontregelde bloedsuikerspiegels, depressie in de voorgeschiedenis, microvasculaire aandoeningen, diabetische voetafwijkingen, cardiovasculaire aandoeningen en lager opleidingsniveau) bepalend zijn voor het risico. Met gebruik van deze factoren ontwikkelden de onderzoekers op basis van statistisch analyses een rekenmodel. Met dit model is het voor het eerst mogelijk om bij een individuele diabetespatiënt het risico op dementie in de komende tien jaar te voorspellen.
Risicogroepen
De studie toont aan dat de laagste risicogroep (die bestaat uit zo’n 20 procent van de patiënten) een kans van minder dan 10 procent heeft om binnen tien jaar dementie te ontwikkelen. Aan de andere kant van het spectrum zit een kleine groep patiënten (zo’n 4 procent van de totale groep) die maar liefst 65 procent of meer kans heeft op dementie. De ‘Diabetes-Specific Dementia Risk Score’ is deze week gepubliceerd in het eerste nummer van Lancet Diabetes & Endocrinology, een nieuwe uitgave van het prestigieuze medische vakblad The Lancet.