Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenmodel voor risico dementie

Dankzij een nieuw rekenmodel kunnen artsen voor het eerst het risico op dementie bepalen bij oudere patiënten met diabetes type-2. Hierdoor kunnen artsen nu een inschatting maken welke patiënten een hoge kans hebben om dementie te te ontwikkelen en wie er minder risico lopen. Dat melden onderzoekers van het UMC Utrecht.
Rekenmodel voor risico dementie

Het was al bekend dat diabetespatiënten gemiddeld een tweemaal zo hoog risico op dementie hebben als mensen zonder diabetes. Welke factoren het risico op dementie bij diabetespatiënten bepalen, is nog niet bekend. Inzicht in wie er een grote kans heeft op dementie is belangrijk omdat in het vroege stadium van diabetes mogelijk nog invloed kan worden uitgeoefend op deze factoren.

Factoren

Uit het onderzoek bleek dat acht factoren (hogere leeftijd, cerebrovasculaire aandoeningen, acuut ernstig ontregelde bloedsuikerspiegels, depressie in de voorgeschiedenis, microvasculaire aandoeningen, diabetische voetafwijkingen, cardiovasculaire aandoeningen en lager opleidingsniveau) bepalend zijn voor het risico. Met gebruik van deze factoren ontwikkelden de onderzoekers op basis van statistisch analyses een rekenmodel. Met dit model is het voor het eerst mogelijk om bij een individuele diabetespatiënt het risico op dementie in de komende tien jaar te voorspellen.

Risicogroepen

De studie toont aan dat de laagste risicogroep (die bestaat uit zo’n 20 procent van de patiënten) een kans van minder dan 10 procent heeft om binnen tien jaar dementie te ontwikkelen. Aan de andere kant van het spectrum zit een kleine groep patiënten (zo’n 4 procent van de totale groep) die maar liefst 65 procent of meer kans heeft op dementie. De ‘Diabetes-Specific Dementia Risk Score’ is deze week gepubliceerd in het eerste nummer van Lancet Diabetes & Endocrinology, een nieuwe uitgave van het prestigieuze medische vakblad The Lancet.