Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Revalidatie Nederland naar rechter om ziekenhuiskorting

Mark van Dorresteijn
Revalidatie Nederland (RN) heeft een kort geding aangespannen tegen VWS en de NZa. Met de rechtsgang hoopt de organisatie dat de Nederlandse revalidatiecentra worden uitgezonderd van de ziekenhuiskorting van 314 miljoen euro.
Revalidatie Nederland naar rechter om ziekenhuiskorting

Revalidatie Nederland is van mening dat de korting ten opzichte van de revalidatiecentra onrechtmatig is. “De revalidatiecentra hebben aantoonbaar niet bijgedragen aan de overschrijding”, stelt Karin van Londen, woordvoerder Revalidatie Nederland. “De revalidatiecentra zijn met een gemiddelde groei van 2,46 procent in 2009 als sector ruim onder het toegestane groeipercentage van 3,1 procent gebleven. Ziekenhuizen zijn gemiddeld 7 à 8 procent gegroeid. Nu worden wij mede verantwoordelijk gesteld voor de overschrijding van de ziekenhuizen en dat vinden wij niet juist.”

Korting

Als de korting doorgaat, komt een bedrag van 20 miljoen voor rekening van de revalidatiecentra. Van Londen: “Dat bedrag komt boven op de eerdere efficiencykorting. Die is weliswaar gelukt, maar een extra bezuiniging zal invloed hebben op de kwaliteit van zorg. Circa tachtig procent van de kosten van revalidatiecentra is arbeidsloon. Korting op de budgetten leidt onvermijdelijk tot minder personeel. Dit heeft tot gevolg dat er minder patiënten kunnen worden geholpen en de wachtlijsten zullen groeien.”

Specifieke positie

Het ministerie en de NZa hadden volgens RN beter over de specifieke positie van de revalidatiesector moeten nadenken bij het vaststellen van de korting. De organisatie heeft de minister van VWS daar eerder al expliciet om verzocht. “Maar op de brief die we hebben gestuurd, kregen we geen reactie.”

Cassatie NVZ

RN ondersteunt de cassatiedagvaarding van NVZ vereniging van ziekenhuizen, maar wil met het kort geding proberen om sneller resultaat te boeken. “Wachten op de uitspraak van de cassatiedagvaarding duurt een half jaar”, legt Van Londen uit. “Omdat wij een andere sector zijn, hopen we eerder vrijstelling van de korting te krijgen met dit kort geding.”

Differentiëren niet mogelijk

Lilian Jansen, woordvoerder VWS, laat weten het kort geding af te wachten. Zij legt uit dat minister Schippers al eerder heeft aangegeven dat zij bereid is de korting uit te smeren. “Differentiëren tussen ziekenhuizen is niet mogelijk. Dat zal ook gelden voor de revalidatiecentra.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NVZ in cassatie tegen besluit ziekenhuiskorting

Schippers bereid tot uitsmeren ziekenhuiskorting

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Kijk nu eens eerst naar de prijzen van prestaties in de gebudgeteerde zorg.
  Dat is het probleem zorg breed.
  Prijzen indexeren en geen onderhandeling, en in veel gevallen geen idee binnen instellingen wat de echte kostprijs van een gebudgetteerde DBC behandeling is.
  Het veld moet zelf met feiten komen en niet en mas aggeren.
  Kom met feiten van je eigen instelling en spreek af met de koepels dat iedereen dat moet doen. Dan kan differentiatie wel. Alleen zal dan blijken dat er instellingen zijn die zelfs meer gekort moeten worden dan nu gebeurd. En dat kan de continuiteit van de zorg wel eens in geding brengen.
  En dat kan niet.
  Zachte heelmeesters…..
  Stel nu eens vast wat er echt aan de hand is op instellingsniveau, gelet op allerlei aanleveringen aan centrale systemen moet dit kunnen. En het allermakelijkste is dat vanuit de ZN hoek benaderen. Immers iedere verzekeraar kan zo zien welke instelling welke gebudgetteerde zorg uitbetaald.
  Hoe moeilijk kan het zijn.
  Duidelijkheid wil de overheid en haar gezinden in de keten helemaal niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.