Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-ggz

Mark van Dorresteijn
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), GGZ Nederland en het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) hebben samen de richtlijn ‘Informatie-uitwisseling huisarts tweedelijns GGZ’ ontwikkeld. De richtlijn moet de informatievoorziening rond patiënten met psychiatrische problematiek verbeteren.
Richtlijn voor betere communicatie huisarts en tweedelijns-ggz

Door de complexe problematiek van patiënten is het noodzakelijk dat de betrokken zorgverleners altijd over de juiste informatie beschikken. De richtlijn beschrijft de momenten waarop huisarts en ggz informatie uitwisselen en om welke gegevens het gaat. Dit betekent dat als een huisarts een patiënt doorverwijst naar de ggz, de hulpverlener daar direct beschikt over de belangrijkste informatie betreffende de klacht van de patiënt, medicatie en andere relevante informatie.

Kwaliteit en effectiviteit

De ontwikkelaars van deze richtlijn hebben zich gericht op kwaliteit en effectiviteit. De uitwisseling gebeurt volgens een gestructureerd format waardoor huisarts en ggz-medewerkers de inhoud van de rubrieken grotendeels over kunnen nemen vanuit hun informatiesysteem. Zij kunnen elkaar dus met een geringe inspanning voorzien van adequate informatie die ook in het informatiesysteem van de ander kan worden overgenomen.

Leidraad

De richtlijn biedt de uniformiteit en details die nodig zijn voor geautomatiseerde ondersteuning van het proces van informatie-uitwisseling. Informatietechnologie ondersteunt het proces en biedt overzicht op de behandeling van patiënten met psychiatrische problematiek. De richtlijn is een leidraad voor IT-leveranciers voor de ontwikkeling van producten en diensten die het zorgproces ondersteunen.

Totstandkoming richtlijn

De NHG-richtlijn ‘Informatie-uitwisseling huisarts tweedelijns GGZ’ sluit qua opzet en structuur aan bij de eerder ontwikkelde NHG-richtlijn huisarts – specialist (HASP). De richtlijn is tot stand gekomen in samenwerking met NHG, GGZ Nederland, NIP, NVvP en Nictiz en is gefinancierd door het ministerie van VWS. Bij de ontwikkeling is gebruikgemaakt van kennis en expertise van huisartsen en ggz-specialisten uit het hele land en de expertise van Nictiz bij de ontwikkeling van soortgelijke richtlijnen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

NHG-Richtlijn Informatieuitwisseling huisarts-tweedelijns GGZ

Lees ook:

KNMG actualiseert richtlijn online contact

‘Richtlijnen moeten vergelijkingssites voor zorgverzekeraars verbeteren’

Gehandicaptenzorg past richtlijn te strak toe

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.