Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Richtlijnen voor aangifte van agressie in zorg

Mark van Dorresteijn
Het serieus nemen van agressie in de zorg, begint met aangifte doen. Daar is Peter Peerdeman, senior adviseur Sociale Veiligheid bij het CAOP en projectleider Veilige Zorg, van overtuigd. Daarom heeft hij duidelijke richtlijnen voor ziekenhuizen opgesteld om aangiftebereidheid te verhogen en de aangifte zelf sneller en gemakkelijker laten verlopen.
Richtlijnen voor aangifte van agressie in zorg

Tip 1: Geen privé-gegevens

Zorg dat in de aangifte alleen het adres en telefoonnummer van het ziekenhuis staan vermeld. En geen privéadres en telefoonnummer van de betreffende medewerker.

Tip 2: Hoofd beveiliging erbij betrekken

Het is raadzaam een afzonderlijke verklaring van het hoofd beveiliging op te nemen als getuige. Het hoofd beveiliging hoeft niet noodzakelijk bij het incident aanwezig te zijn geweest. In zo’n geval kan hij getuigen over wat het slachtoffer kort na het misdrijf zei en wat zijn of haar emoties waren.

Tip 3: Juiste zinsopbouw

ok is het mogelijk dat zowel de betrokken medewerker als het hoofd beveiliging aangifte doet. De medewerker namens hemzelf/haarzelf, het hoofd beveiliging namens het ziekenhuis.

Als ook het hoofd beveiliging aangifte doet, is de volgende zin geschikt als begin van het procesverbaal:

‘Ik ben werkzaam als beveiliger van te . Binnen dit ziekenhuis voeren wij een beleid dat gericht is op patiënt-cliëntvriendelijk werken, maar ook dat verbale en fysieke agressie tegen ziekenhuismedewerkers absoluut niet wordt getolereerd. Het is dan ook niet alleen dat ik als individueel persoon aangifte doe van nader te noemen misdrijf, maar ook namens genoemd ziekenhuis. Alle schade die is geleden of uit dit misdrijf alsnog naar voren komt, zal op de dader worden verhaald. De directie van het ziekenhuis zal in een later stadium bepalen of zij zich in deze civiel partij stelt danwel via de strafrechtprocedure de schade gaat verhalen.’

Tip 4: Brief naar van Raad van Bestuur

Als (ook) het hoofd beveiliging aangifte doet, is het raadzaam dat de Raad van Bestuur een brief opstelt. Hierin moet staan dat het hoofd beveiliging bevoegd is tot het doen van aangifte namens het ziekenhuis bij de politie. Doe deze brief bij de aangifte en geef het af bij de politie.

Tip 5: Onthoud intonatie en gezichtsuitdrukking

Benoem bij de aangifte van bedreiging ook de intonatie en de gezichtsuitdrukking waarmee de bedreiging werd geuit. Denk ook aan bijbehorende bewegingen. (Zorgvisie – Rachel van der Pol)

Lees meer:

Artikel: ‘Met het doen van aangifte ziet iedereen dat je het incident serieus neemt’ (PDF)

Handreiking ‘Aangifte doen bij de politie’

2 REACTIES

  1. Geweld, of dit nu verbaal of lichamelijk is, tegen wie dan ook is onacceptabel. Laat ik dat voorop stellen. Maar wat als een behandelaar een fout maakt en je hier hem fatsoenlijk op wijst, en hij je vervolgens niet meer wil helpen vanwege je gedrag ?
    Ik denk dat patienten en behandelaars teveel door de zorgverzekeraars tegenover elkaar worden gezet. Dat escaleert op een of ander moment. Dus terug naar de bron van het kwaad en eerst de macht bij de zorgverzekeraars terug halen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als Zorgorganisatie moet je zorgen voor voldoende camerabewaking in de Instelling. Goede voorbeelden zijn de Tankstations; Banken; NS Stations; Bus-stations; etc..
    De RvB is eindverantwoordelijk voor de aangifte en deze kan het afhandelen. De camerabeelden kun je zeker gebruiken als bewijs. Waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan ? Het OM;Politie ; Wijkagent; RvB ; etc. werken zeker mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.