Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijkere AWBZ-klant gaat meer betalen

De eigen bijdragen in de AWBZ gaan in 2009 omhoog. Dat moet 80 miljoen euro opleveren.

De eigen bijdrage in de AWBZ gaat niet voor alle cliënten omhoog: meer draagkrachtige mensen gaan een hoger bedrag betalen.

Verhoging

De verhoging is jaarlijks goed voor 80 miljoen euro. Met de eigen bijdrage wil het kabinet er voor zorgen dat AWBZ-zorg voor de meest kwetsbaren bereikbaar blijft. “Nu door het echte begin van de vergrijzing de druk op het zorgsysteem zichtbaarder wordt, moeten we keuzes maken en prioriteiten stellen”, stelt het kabinet.

Ggz

De precieze hoogte van de eigen bijdragen wil het kabinet op een nader tijdstip vast stellen. Ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) past het kabinet het instrument van de eigen bijdragen toe. Van de eerstelijns psychologische zorg worden vanaf volgend jaar acht zittingen vergoed, maar daarbij geldt per zitting wel een eigen bijdrage van 10 euro.

Overheveling

De eigen bijdrageregeling in de ggz is een uitvloeisel van de overheveling van de curatieve ggz van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet. Als gevolg hiervan valt vanaf volgend jaar alle ambulante geneeskundige hulp alsmede intramuraal verblijf van korter dan een jaar onder de zorgverzekeringswet. Met de eigen bijdrage wil het kabinet een kostenstijging van de ggz voor zijn. De reeds bestaande eigen bijdrage voor psychotherapeutische behandelingen blijft in 2008 gehandhaafd. (Zorgvisie – Krista Kroon/Philip van de Poel)

Links:

Ggz stuit op grenzen AWBZ-budget

‘Overhevelen bemoeilijkt extramurale ggz’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.