Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstateziekenhuis test op MRSA

Het Rijnstateziekenhuis in Arnhem roept honderden oud-patiënten van de afdelingen chirurgie en traumatologie op zich te laten testen op een mogelijke besmetting met de MRSA-bacterie. Het ziekenhuis doet dat, omdat er dit jaar al 12 patiënten besmet zijn geraakt, wat meer is dan normaal, aldus het ziekenhuis woensdag.
Rijnstateziekenhuis test op MRSA

Het gaat om patiënten die dit jaar in bepaalde periodes opgenomen zijn geweest op de twee afdelingen. Vorige week werd opnieuw MRSA geconstateerd bij een patiënt op de chirurgische afdeling. Deze patiënt wordt sindsdien geïsoleerd verpleegd. Het ziekenhuis denkt een “vrij besmettelijke variant van MRSA” in huis te hebben en heeft daarom de oud-patiënten opgeroepen een kweek te laten maken bij de huisarts. Binnen 4 tot 5 dagen is bekend of iemand een besmetting heeft opgelopen. De ziekenhuisbacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er erg ziek van worden.

Rijnstateziekenhuis

MRSA is moeilijk te behandelen, omdat de ziekenhuisbacterie resistent is tegen gewone antibiotica. Het Rijnstateziekenhuis is van plan om alleen besmette personen die ook een infectie hebben te behandelen met speciale antibiotica. Wie wel een besmetting heeft opgelopen, maar geen MRSA-infectie heeft, krijgt speciale zeep, shampoo, neus- en huidzalf om te voorkomen dat anderen besmet raken. Gewoonlijk verdwijnt de bacterie binnen een paar dagen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen.

MRSA

Jaarlijks lopen zo’n 1500 patiënten MRSA op. Deze week sloot het St Jans Gasthuis in Weert de afdeling intensive care wegens de ziekenhuisbacterie. Ook andere besmettingen krijgen in een ziekenhuisomgeving meer kans. Zo heeft de Klebsiellabacterie al tientallen slachtoffers gemaakt in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Woensdag werd bekend dat verplegend personeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) door een patiënt is besmet met schurft. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

St. Jans Gasthuis sluit IC om MRSA

MRSA-richtlijn versoepeld

Twee nieuwe sterfgevallen met bacterie in Maasstad

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.