Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rinnooy Kan en Reibestein verkennen farmacie

Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein gaan in opdracht van minister Edith Schippers (VWS) de komende twee maanden onderzoeken hoe de farmaceutische zorg ervoor staat in Nederland. Het duo gaat onderzoeken of de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en apotheken evenwichtig verlopen.
Rinnooy Kan en Reibestein verkennen farmacie
Foto: Robert Vos

Samen met de marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), die ook in februari wordt opgeleverd, kan uit de kwalitatieve schets van de twee verkenners een goed beeld ontstaan over de farmaceutische zorg in Nederland. Door het afschaffen van de wettelijke maximum tarieven per 1 januari 2012 zijn de prijzen van medicijnen nog verder gedaald dan de afgelopen jaren al is gebeurd. Dit heeft een positief effect op de zorguitgaven in Nederland. Van verschillende kanten komen de laatste tijd echter signalen dat er op de markt op dit moment nog geen sprake zou zijn van evenwichtige onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en apotheken.

Onderhandelingen
De minister schrijft over de verkenners: ‘Zij zullen naar de hele keten kijken. Wat is het probleem van de apothekers en hoe verhoudt zich dat tot het feit dat er wel meer apotheken bijkomen? Hoe zit het met de distributie door de groothandels en de leveringszekerheid van veel gebruikte medicijnen?. Daarbij kan ook gekeken worden of er in bepaalde gebieden, bijvoorbeeld de Randstad, teveel apotheken zijn, terwijl er in het landelijk gebied juist weinig apotheken zijn, wat betekent dat in de praktijk voor de contractering? Ook vraag ik aan de verkenners te kijken of er ook nieuwe initiatieven of nieuwe zorgvormen in opkomst zijn die misschien op een efficiënte wijze betere zorg leveren.’

CV
Alexander Rinnooy Kan is universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2006 tot 2012 was hij voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Robert Reibestein is onder meer commissaris bij ING Group en lid van de Raad van Toezicht van Leiden University. Tot 1 januari 2012 was hij senior partner bij McKinsey & Company

3 REACTIES

 1. Dit onderzoek zal natuurlijk wel 4 jaar duren, opdat deze minister deze ambtstermijn rustig kan voortkwakkelen , waarna de door Rob voorspelde resultaten helaas vergeten zullen zijn . Sorry beste Amiz, maar een meesterzet in schaken leidt tot een schaakmat. Deze zet lijkt mij meer een zet onder couvert bij een afgebroken partij , die waarschijnlijk nog 4 jaar in de …ligmat… blijft.

 2. Lees alle reacties
 3. Een Meesterzet van onze Minister. Even Rust in de Tent (van de Apothekers). Hopelijk is het Resultaat even Rustgevend. Het zal mij benieuwen, zoals dat eufemistisch heet. Ik hoop echt dat de Verkenning ook een Uitstapje maakt naar doelgroep van de apotheken: de Patiënt. Wanneer deze de Apotheker meer als Adviseur en Raadgever gaat zien, dan volgt de bekostiging van deze Prestatie wellicht vanzelf. Dat is de Achilleshiel van de huidige situatie, niet de Marktwerking.

 4. De keuze voor Rinnooy Kan (of welke andere wetenschappelijke econoom) als onderzoeker garandeert de uitkomst (letterlijke bewoordingen kunnen iets anders zijn):
  ‘Ja de marktomstandigheden voor apothekers zijn fors verslechterd, en dat is vervelend voor apothekers die zich voor veel geld hebben ingekocht, maar vanuit het maatschappelijk belang zijn de efficientieverbeteringen wenselijk.
  Misbruik van de machtspositie van zorgverzekeraars blijkt niet uit een landelijk onderaanbod. Zorgverzekeraars dienen het aanbod in enkele regio’s goed in de gaten te houden. Een compensatie voor verlieslatende apotheken, zou een verkeerd signaal zijn’, of zoiets.
  Hier komt niets uit waar apothekers iets aan kunnen hebben. Wellicht voegt Rinnooy Kan nog enkele mooie woorden toe over de mogelijkheid om meer kwaliteit (toegevoegde waarde in economentaal) te leveren, maar zal hij daaraan verbinden dat die extra kwaliteit zich pas in een betere vergoeding dient te vertalen nadat is aangetoond wat de meerwaarde is. Dat wordt echter niet onderzocht, dus er gaat niet gebeuren, anders dan golf van een faillissementen. En dat is blijkbaar wat de minister wenst.
  Ik zou willen dat ik mijn geld zo gemakkelijk kon verdienen als deze twee ‘onderzoekers’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.