Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Nationaal Programma Preventie goed op weg’

Redacteur Zorgvisie
Het Nationaal Programma Preventie (NPP) is goed op weg. Dat stelt het RIVM in een evaluatie van het programma.
Jeugdhulp400.jpg

Het NPP richt zich op verschillende gebieden, zoals scholen, de wijk, zorg en gezondheidsbescherming. Het doel is om de groei van het aantal mensen met chronische ziekten tegen te gaan en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verminderen. Daarbij wordt vooral ingezet op minder alcohol, roken, depressie, diabetes en overgewicht en meer beweging.

Gaat goed met doelen
Volgens het RIMV gaat het goed met de doelen van het NPP. Er zijn veel gezondheidsprogramma’s opgericht die voor een groot deel hun doelen behalen. Zo zijn er inmiddels ruim 100o scholen met het vignet Gezonde School, dat zijn er zelfs 200 meer dan verwacht. Wel zijn er minder gezonde schoolkantines dan gepland, een derde van de kantines mag zichzelf gezond noemen, terwijl 100 procent het doel was.

Programma’s op weg
Het RIVM noemt ook andere initiatieven, zoals Alles is gezondheid… Binnen dit programma maken bedrijven en instellingen afspraken over hoe ze de gezondheid van de bevolking gaan verbeteren. Inmiddels hebben 309 bedrijven en instellingen een zogeheten ‘plegde’ geschreven, waarin is vastgelegd wat hun doelen zijn. Daarnaast groeit het aantal JOGG-gemeenten (gemeenten die meedoen aan het Jongeren op Gezond Gewicht-programma), stijgt het aantal bezoekers en cursisten op gripopjedip.nl (tegen depressies) en doen er steeds meer mensen mee aan Stoptober (tegen roken).

Depressiedeal onderdeel programma
Deze week ondertekenden bovendien 19 instellingen en organisaties een Depressiedeal, onderdeel van het NPP. Daarin spraken ze af samen in te zetten op preventie van depressies. Minister Schippers wil dat er 30 procent minder depressies zijn in 2030.  

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.