Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RKZ en Siemens willen hypermodern ziekenhuis bouwen

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het Rode Kruis Ziekenhuis, Siemens Healthineers en de gemeente Beverwijk starten vandaag met een onderzoek over de bouw van een hypermodern ziekenhuis.
Rode Kruis Ziekenhuis Artist Impres Niet Def

Met het ‘ziekenhuis van de toekomst’ wil het RKZ zich onderscheiden door hoogwaardige specialistische zorg , een hoger serviceniveau en patiëntvriendelijke logistiek. Hierbij worden polis en diensten beter op elkaar afgestemd en krijgt het ziekenhuis de ruimte om multidisciplinaire zorg praktisch in te richten.   

Negentig jaar RKZ

Het huidige RKZ ‘is een negentig jaar oude dame die voor heel veel geld gerenoveerd moet worden, waarbij wij niet alle denkbare voordelen hebben als bij nieuwbouw’, aldus Sandra de Jong, communicatiemanager van het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarom kwam Siemens Healthineers met een voorstel voor een partnership om een nieuw ziekenhuis te bouwen. De samenwerking tussen het ziekenhuis en hightechbedrijf is uniek volgens Sjaak van der Pouw, Director Enterprise Services & Business Innovation bij Siemens Healthineers.

Siemens financiert

‘Wij willen zorg naar een hoger niveau tillen met onze kennis en technologie. Siemens Healthineers wil voor de Nederlandse ziekenhuizen slimme zorginfrastructuren ontwikkelen’, aldus Van der Pouw. Het gloednieuwe ziekenhuis wordt daarom volledig door Siemens Healthineers gefinancierd. Daarbij huurt het RKZ als partner het ziekenhuis van Siemens Healthineers, maar blijft zij wel volledig verantwoordelijk voor klinische beslissingen. ‘Het is heel mooi dat we deze kans krijgen. Het is onze grote wens om hét hypermoderne en innovatieve ziekenhuis te zijn’, aldus de Jong.

Hypermodern ziekenhuis

Het nieuwbouwproject zou het RKZ veel voordelen geven. ‘We kunnen naar een blanco canvas kijken dat we helemaal kunnen inrichten als een toekomstgericht en hypermodern ziekenhuis’, aldus De Jong. Volgens haar zit het RKZ daarom niet vast aan een oude route, maar heeft zij de vrijheid om het ziekenhuis in te richten met de meest actuele technologieën en een flexibel IT-infrastructuur. In het ‘ziekenhuis 3.0’ komt de zorg waar het RKZ in gespecialiseerd is, zoals hand-pols-chirurgie, obesitas en brandwondenzorg, beter tot zijn recht.

Lagere kosten

Ook kan multidisciplinaire zorg beter op elkaar afgestemd worden. ‘We willen korte logistieke lijnen, zodat sommige diagnostische testen niet meer nodig zijn’, aldus De Jong. De director van Siemens Healthineers wijst erop dat nieuwe scan-, laboratorium-, en roboticatechnieken en de optimalisatie van werkprocessen tot minder vierkante meters en dus lagere kosten leiden. ‘Patiënten worden sneller en beter geholpen en er wordt doelmatiger gewerkt’, aldus Sjaak van der Pouw. Daarbij valt betaalbare en innovatieve zorg binnen de visie van het RKZ, dat onderdeel is van het Zorg van de Zaak Netwerk.

Medewerkers van het Rode Kruis Ziekenhuis en bezoekers zijn blij met het nieuws voor een mogelijk nieuw ziekenhuis, aldus Sandra de Jong. Het hightechbedrijf en ziekenhuis overwegen een partnership van twintig jaar aan te gaan. ‘Het ziekenhuislandschap zal niet als revolutie, maar evolutie veranderen. Daarom denken wij in de langere termijn met innovatie’, aldus Van der Pouw. Siemens Healthineers verwacht de eerste resultaten van het onderzoek over ongeveer zes maanden. Hoeveel het project gaat kosten is nog onbekend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.