Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Robert Sie (FMS): ‘Als specialisten in loondienst moeten, wordt het chaos’

‘Als medisch specialisten worden gedwongen om in loondienst te gaan werken, zal dit ontwrichtende effecten hebben voor de zorg’, zegt vice-voorzitter Robert Sie van de Federatie Medisch Specialisten: ‘De wachtlijsten zullen oplopen en er ontstaat een tekort aan artsen. Als de plannen om de msb’s op te heffen doorgaan, gaan we chaos krijgen.’
Premium

‘Voor welk probleem is dit

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In het interview met Robert Sie lezen we dat onderzoeken van NZa en SiRM ‘laten zien dat sinds de komst van de msb’s de gelijkgerichtheid is toegenomen.’ Wij wijzen Zorgvisie en Robert Sie er graag op dat wij dat niet laten zien. Waarschijnlijk doelt Sie op ons rapport “Aanbevelingen ter bevordering van gelijkgerichtheid” (mei 2019). Onder verwijzing naar monitors van de NZa is daar wel te lezen dat veel MSB’s vinden dat de gelijkgericht (deels) is toegenomen. Zoals duidelijk in ons rapport is aangegeven, gaat het om een zelfrapportage van MSB’s. Robert Sie citeert dus zijn eigen achterban. Hij verdraait daarmee onze bevindingen. Wij vonden namelijk dat er – ondanks een aantal goede voorbeelden – nog veel stappen gezet moeten worden om gelijkgerichtheid in de zorgketen, waaronder tussen ziekenhuizen en MSB’s te realiseren.

  3. De geschiedenis van de afgelopen 40 jaar leert ons dat dat zelfreinigend vermogen van de beroepsgroep medisch specialisten nogal eens heeft gefaald. Het eigen belang werd meestal gekoppeld aan een mogelijk belang van de patiënt. Heb de afgelopen 20 jaar in een UMC gewerkt en zag dat het in loondienst werken best hoogwaardige kwaliteit van zorg opleverde.
   In de ontwikkeling van waarde gedreven zorg lijkt het ook goed te passen dat de competenties van de zorgprofessionals worden ingezet op het juiste moment en op de juiste plek. Dit kan het best als de autonomie van de professional zich richt op de medische inhoud van de relatie met de patiënt. En niet meer wordt vervuild met bedrijfseconomische consequenties van keuzes. Minder administratieve lasten en zorgen zou ik zeggen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.