Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Robot geeft zorgverlener ruimte’

Mark van Dorresteijn
Robots kunnen nog veel meer taken in de zorg overnemen. Het geeft zorgverleners de ruimte het werk te doen waarmee ze meer kunnen betekenen voor de patiënt. Dat zegt Vanessa Evers, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente.
‘Robot geeft zorgverlener ruimte’
Foto: ANP - Koen van Weel

In Zorgvisie ict magazine, oktober 2014, vertelt Evers over haar oma die nog thuis woont. ‘Eigenlijk is ze op een leeftijd dat het bijna onverantwoord is. Gelukkig komt er iedere dag iemand langs van de thuiszorg.’ Die medewerker heeft vaste huishoudelijke taken: even een stofzuiger door het huis heen, het bed recht zetten, een poetslap door de badkamer. Deze taken zouden prima door een robot uitgevoerd kunnen worden. ‘Als de thuiszorgmedewerker net even een kwartiertje tijd zou hebben om rustig naar mijn oma te kijken en een gesprekje te voeren, dan zou ze kleine verschillen kunnen opmerken. Misschien zou ze zien dat mijn oma gisteren alerter was dan vandaag. Dat zijn belangrijke observaties die een computer niet kan. Laat die robot de saaie, repetitieve en gevaarlijke taken overnemen en laat de thuiszorgmedewerker die menselijke dingen doen.’

Vervanger

Evers ‘wordt vaak gevraagd of zij denkt dat werknemers in de toekomst hun baan verliezen aan de robot. Volgens haar is de zorg juist een sector met veel taken waar de mens gewoon het beste in is. Die huishoudelijke taken van de thuismedewerker daarentegen, die zou een robot wel kunnen uitvoeren.

Discussie:

Wat denkt u? Is de robot een handig hulpmiddel om ouderen langer thuis te laten wonen?
Reageer op dit artikel

 

3 REACTIES

 1. De robot of een andere vorm van technologie is zeker een belangrijk hulpmiddel in de zorg, niet alleen in de ouderenzorg. Chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen vragen om continue monitoring. Onze innovatietak heeft diverse onderzoeksprojecten binnen de gezondheidszorg. Bij deze projecten wordt intensief gebruik gemaakt van videocamera’s en data-analyse om de conditie van een patiënt te monitoren. Een contactvrije aanpak zorgt voor meer comfort voor patiënten, gemak voor dokters en verkleint de kans op infecties. Camera’s maken het bovendien mogelijk om de zorg grotendeels naar de thuissituatie te verplaatsen of specialistische zorg te bieden in de meer afgelegen delen van de wereld. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de ‘menselijke’ hand aan het bed verdwijnt. Zoals Vanessa ook aangeeft zal de zorgverlener zijn taak nog beter kunnen volbrengen.
  Patty de Jong,
  Xerox

 2. Lees alle reacties
 3. heerlijk, dat optimisme over de inschakeling van robots voor zorgtaken. ik mis in al die euforische berichten echter een niet onbelangrijk aspect: ook robots leven niet van de lucht.
  zolang niet heel duidelijk is hoe de investeringen in onderzoek en ontwikkeling betaald worden en, misschien nog wel belangrijker, hoeveel energie robots voor hun heilzame werk nodig hebben, zullen we voorzichtig moeten zijn met het vervangen van menselijke arbeid door mechanische. anders creëren we niet alleen een financieel en sociaal probleem, maar ook een ecologisch.

 4. Ja en Nee,
  Ben VOA’er dat wil zeggen: Vrijwilliger Ouderen Advisering betrokken bij ouderen en advies op gebied technologische ondersteuning.
  Het valt mij op: ouderen wijzen technologische ondersteuning vaak af.
  Het zou goed zijn dat een onderzoek komt : het waarom, en hoe dat te doorbreken.
  Sta zelf positief over de mogelijkheden van ondersteuning door technologie. Begrijp ook best de reden(en) van de ouderen om hierover eerst overtuiging te hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.