Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Robot leert kinderen omgaan met diabetes

Mark van Dorresteijn
Een intelligente robot kan kinderen op een leuke manier leren over diabetes. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
Robot leert kinderen omgaan met diabetes

Kinderen leren van de robot wat diabetes inhoudt en hoe ze ermee om kunnen gaan. Naast kennis stimuleert het ook de noodzakelijke vaardigheden en motivatie van de kinderen.

Robotquiz

Een vijftal kinderen met diabetes heeft in het WKZ, onderdeel van het UMC Utrecht, een quiz gespeeld met de robot. Zij speelden de quiz drie keer, een keer op de poli en twee keer thuis over een periode van een paar weken. De kinderen en de robot stelden elkaar vragen over onder anderen films, aardrijkskunde, wiskunde en uiteraard ook over diabetes.

Persoonlijk

Effectiviteit van de robot hangt af van hoe leuk de kinderen de robot vinden. Des te beter de ervaring met de robot, des te langer het kind wil spelen, des te meer het leert. Nu vaststaat dat het spelen en leren met de robot werkt, zal het vervolgonderzoek zich dan ook vooral hierop richten.

Robotondersteuning

Naast kennis over diabetes zijn ook andere zaken, zoals vaardigheden en motivatie, van belang voor het omgaan met diabetes. Daarom kijkt TNO bijvoorbeeld ook naar robotondersteuning bij het invullen van een online diabetesdagboek. De robot stimuleert het kind het dagboek bij te houden en helpt hen beter te begrijpen hoe hun dagelijkse activiteiten gerelateerd zijn aan hun glucoseniveau.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: UMC Utrecht)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. prachtig dat een robot in staat blijkt kinderen met diabetes meer inzicht te geven in het wat, waarom en hoe van hun ziekte. Wat mij beangstigt is dat we blijkbaar al aangewezen zijn op robots om “onze” kinderen op te voeden, dat het intermenselijk contact zo makkelijk wordt losgelaten. Dat doet mij vrezen voor de toekomst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.