Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roep om uitstel van bezuinigingen in de AWBZ

De gemeenten en de PvdA-fractie roepen staatssecretaris Bussemaker (VWS) op om de aangekondigde bezuinigingen in de AWBZ uit te stellen. Volgens deze partijen hebben gemeenten veel te weinig tijd om goede opvang in de Wmo te regelen voor burgers die volgend jaar niet meer onder de AWBZ vallen.
Roep om uitstel van bezuinigingen in de AWBZ

Volgens wethouder Hans-Martin Don van gemeente Eindhoven heeft het aanscherpen van de polisvoorwaarden in de AWBZ vanaf 1 januari 2009 desastreuse gevolgen als de gemeenten geen extra jaar voorbereidingstijd krijgen. Don spreekt namens de grote gemeenten (G-27) en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). “Wie straks wel of niet in het nieuwe pakket mogen blijven is nu nog volstrekt onduidelijk. De staatssecretaris heeft gemeenten hier in zeer geringe mate over voorgelicht. Daarom hebben wij zeker een jaar extra nodig om te onderzoeken wie straks opgevangen moet worden en hoe we dat gaan bekostigen.” Volgens Don is het onduidelijk wat het effect van de bezuiniging op het budget van de gemeenten zal zijn.

AWBZ in de Wmo

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert zegt dat gemeenten straks goed gecompenseerd worden voor de opvang van mensen in de Wmo. Dankzij de 150 miljoen euro die hiervoor middels motie Wolbert is vrijgemaakt. Toch wil ook Wolbert extra tijd. Minstens een half jaar extra. “Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe de 150 miljoen euro straks over de gemeenten verdeeld moeten worden. We zijn op zich heel positief over de maatregelen van de staatssecretaris, maar om alles in goede banen te leiden is echt meer tijd nodig.”

Begroting VWS

Volgens wethouder Don houdt het Rijk vooralsnog haar poot stijf, maar wordt er druk over het onderwerp onderhandeld. Eind deze maand zal er een Algemeen Overleg over de bezuinigingen plaatsvinden en het ministerie van VWS moet nog begrotingsbesprekingen voeren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten tegen AWBZ-plan Bussemaker

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Bussemaker schrapt mogelijk herstelzorg uit AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.