Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Roger van Boxtel hekelt declaratiesysteem DOT

Onnodig complexe en ondoorzichtige systemen en procedures, zoals het systeem voor ziekenhuisdeclaraties, veroorzaken vervreemding. Dat zei Menzis-topman Roger van Boxtel tijdens het Unisys Zorgcongres op donderdag 16 mei.
Roger van Boxtel hekelt declaratiesysteem DOT
Foto: ANP Michael Kooren

Van Boxtel pleit in zijn presentatie voor meer klantgerichtheid, transparantie en eenvoud in de gezondheidszorg. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat hij zien dat intransparante systemen en procedures in de gezondheidszorg ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om aan klanten uit te leggen waar zij precies voor betalen als zij gebruik maken van zorg. Hiermee doelt hij onder andere op het huidige declaratiesysteem  in ziekenhuizen; “DBC’s op weg naar Transparantie” (DOT). Van Boxgtel reageert met zijn uitspraken op berichten over zorgfraude.

Vervreemding
‘Mensen raken door dit soort berichten steeds kritischer en meer vervreemd van hun rekening. Dat ondermijnt hun vertrouwen in de zorg en zorgverzekeraars. Dit is een gezamenlijk probleem dat we dan ook samen moeten aanpakken. Het mag niet zo zijn dat we het niet meer kunnen uitleggen. We moeten de klant weer laten weten wat hij kan verwachten en wat hij daarvoor betaalt. We moeten laten zien waar het geld in de zorg blijft. En dat het goed en zinnig wordt besteed. Weg met de vervreemding in de zorg. Terug naar de eenvoud, terug naar de klant.’

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Velen hebben op vele momenten gewaarschuwd dat DOT niet de oplossing was voor een niet functionerend DBC-systeem. Immers, op een slecht fundament kan je geen nieuw huis bouwen.
    Maar het was politiek not done om daar veel stampij over te maken want te veel (oud) collega’s uit verschillende politieke partijen hadden het bouwen van het declaratiegedrocht gestimuleerd.
    Dat geldt ook voor de heer Van Boxtel!
    En nu weer een lapje uitzoeken om het reeds ver doorgevoerde patchwork nog ingewikkelder te maken? Dat is wat de heer Van Boxtel voorstelt. Ik hoop toch dat een dergelijk voorstel door niemand wordt omarmd.
    Er is maar één weg en dat is ‘uithuilen en opnieuw beginnen’.
    P.S.
    Vergeet dat het huidige systeem vele honderden miljoenen euro’s heeft gekost en werk aan een oplossing waarvan op voorhand bekend is dat hij werkt en verzin niet weer wat nieuws.
    Op een nieuwe ontwikkeling die vele jaren gaat duren zit niemand te wachten. Los daarvan is wetenschappelijk bewezen dat een project dat langer duurt dan 9 tot 12 maanden een exponentiële kans van mislukking loopt.

  3. Het is een moeilijk systeem waar je als zorggevers vaak ook achteraf nog moet nakijken of alles op de juiste wijze en volledig is ingevoerd in het patienten dossier.
    Patienten moeten gewoon weer gespecificeerde rekeningen krijgen voordat deze betaald worden. Helaas voor de zorggevens nog een langere weg voordat er betaald wordt.

  4. De invoering van DBC betekende een omslag van vast budget per ziekenhuis naar een systeem waarmee we zouden weten wat voor elke patiënt afzonderlijk diens zorg kost. Dat zou de transparantie verhogen. Met 30.000 DBC, bvb al 1000 DBC’s in de KNO? Het heeft noch geleid tot kostenbeheersing, noch tot transparantie. Het is beter de partijen en de voorstanders van destijds nu tot de orde te roepen. Dan leren we er nog wat van wie we niet meer om advies hoeven te vragen.

  5. Daar zullen zijn ‘collega’s’, die altijd ruim in de ruif hebben kunnen graaien, niet blij mee zijn
    Ben altijd voorstander geweest voor een matig en gering beloningssysteem in de zorg, maar de gelijk er in de handel moest er hier ook zodanig verdiend worden? En waarvoor?
    Ja dat heel de zorg weer op de helling kan en de hoge heren uit de wind gehouden kunnen worden!

  6. Ik denk dat Menzis erg veel boter op haar hoofd heeft. Ze vergoeden orthopedische instrumentmakerijen en schoenmakers naar het inspanningsplicht model i.p.v. het leveringsplicht model. Slecht werk, valse declaraties e.d. worden op deze manier in de hand gewerkt en zelfs beloond. Als verzekerde hierover klagen heeft geen zin. Blijkbaar vinden ze het bij Menzis wel best zo, het is toch geen eigen geld dat uitgegeven wordt, doch de premie van de verzekerden.

  7. Er is vaak genoeg gewaarschuwd dat dot/dbc systeem niet werkt.
    Al jaren bekend en problemen werden vooruit geschoven.
    En ga dan ook niet zitten vertellen dat de ZN en zorgverzekeraars dit niet wisten en ook niet wisten te lobbyen om het eenvoudiger te krijgen
    Maar ja: politici hielden elkaar flink in de luwte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.