Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rompa: ‘Chiel Bos destructief over thuiszorg’

“Destructief en defamerend voor de sector.” Zo betitelt ActiZ-directeur Mariëlle Rompa de “verhalen die Chiel Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland, de wereld inslingert over de thuiszorg, verpleging en verzorging.”

‘ZN-directeur Bos liegt’

Bos’ bewering dat zorgkantoren de afgelopen jaren de dubbele prijs hebben betaald voor huishoudelijke verzorging, schiet ActiZ-directeur Rompa in het verkeerde keelgat: “Als verantwoordelijke voor de zorgkantoren noemt ZN-directeur Bos zijn eigen organisatie incompetent. Dat vinden wij op z’n minst opmerkelijk. De uitspraak over dubbele betaling voor huishoudelijke verzorging is feitelijk onjuist. Geen enkele gemeente heeft voor twaalf euro gecontracteerd. Maar ja, Bos wil scoren, het gaat hem niet om de waarheid.” Rompa heeft ook schoon genoeg van het meten met twee maten in de awbz. Tijdens het ZorgVisie verkiezingsdebat eiste ze eenduidigheid van een nieuw kabinet. (bekijk het videofragment van Rompa )

Thuiszorg wint veel WMO-aanbestedingen

“Bovendien geeft Bos volstrekt onjuiste informatie met zijn bewering dat schoonmaakbedrijven de markt van het poetswerk overnemen. De ontwikkeling gaat in een andere richting. Wij hebben het gecheckt bij onze ActiZ-leden. In ruim negentig procent van de aanbestedingen in de WMO blijft de huishoudelijke verzorging binnen de thuiszorg. Dat gebeurt in een aantal gevallen wel in samenwerking of alliantie met schoonmaakbedrijven.” Het voorbeeld van Asito is haar bekend. Ook ISS levert op enkele plaatsen in Limburg huishoudelijke verzorging in samenwerking met de thuiszorg.

Stofzuigen en ramen lappen

Bos spreekt over stofzuigen en ramen lappen. Rompa: “Dat vind ik een heel denigrerende omschrijving van huishoudelijke verzorging. Die omvat namelijk ook preventie. Als je een goede signalering gaat missen, is het gevaar groot dat mensen uiteindelijk met een zwaardere zorgvraag een beroep moeten doen op de AWBZ. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht: het zou hen heel wat waard moeten zijn om die opwaartse druk te vermijden.” (ZorgVisie – Ruud Koolen)

Lees ook Evean wint in het hele land

Lees ook Meteen raak schieten bij aanbesteding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.