Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rompa: ‘Uitlatingen Bos zijn misselijkmakend’

ActiZ-directeur Mariëlle Rompa reageert fel op uitlatingen die Chiel Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), doet in een interview met ZorgVisie. Rompa zegt dat de suggestie van Bos dat zorg voor terminale patiënten in de knel komt omdat zorgaanbieders liever gemakkelijk geld verdienen door met cliënten naar het zwembad te gaan of gordijnen dicht trekken, “misselijkmakend en onaanvaardbaar” is.
Rompa: 'Uitlatingen Bos zijn misselijkmakend'

Volgens brancheorganisatie ActiZ suggereert Bos in het interview en in een brief aan de Tweede Kamer dat (grote) zorgaanbieders hun eigen vraag creëren door indicaties te ‘regelen’ voor kennelijk onnodige zorg. Daarmee zou de integriteit van zorgaanbieders én het onafhankelijke indicatieorgaan CIZ ontoelaatbaar worden aangetast. “ZN zaait hiermee grote maatschappelijke onrust en zet de politiek volledig op het verkeerde been”, schrijft Rompa in een persbericht. “Horrorverhalen zijn voor bij het kampvuur, niet voor een serieus debat over de zorg. Als deelnemer aan dat debat heeft ZN zich met deze smadelijke uitlatingen volledig gediskwalificeerd”.

Ondersteunende begeleiding

“Zorg aan nieuwe cliënten, zoals terminale patiënten, zou volgens Bos nu in gevaar komen door de wijze waarop zorgaanbieders ondersteunende begeleiding inzetten om omzet te genereren”, schrijft Rompa. “Zorgaanbieders vragen voor bestaande klanten extra begeleiding aan om zo geld te verdienen met ‘makkelijke klusjes’.”

Indicaties regelen

Dat extra budget nodig is voor de AWBZ-zorg om knelpunten als wachtlijsten bij zorgkantoren en cliëntenstops bij zorgaanbieders te voorkomen, onderschrijft ActiZ. Dat zorgaanbieders zelf de hand hebben gehad in het bereiken van het plafond van dat budget, verwerpt ActiZ als een suggestieve en ongegronde beschuldiging.

Excuses

Wanneer ZN niet in staat is om een feitelijke onderbouwing te geven van de gedane beschuldigingen, eist ActiZ per ommegaande excuses. Tot die tijd zal ActiZ ieder overleg met ZN tot nader orde opschorten”, schrijft Rompa.

Broodje aap

ActiZ zegt bezorgd te zijn over de wijze waarop het debat rond de zorg voor ouderen en chronisch zieken in toenemende mate gevoerd wordt. Rompa: “Wij hebben hier te maken met mensen in een hele kwetsbare positie, die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Wij bieden hen volstrekt verantwoorde zorg. Deze ‘broodje aap’-verhalen zorgen voor veel onrust. Iedere angst bij mensen die op terminale zorg zijn aangewezen dat zij deze zorg niet zouden krijgen, wil ik wegnemen. Het bestaat niet dat wij deze mensen in de kou laten staan. De suggestie van ZN dat door oneigenlijk ondernemerschap stervende mensen op de stoep van zorgaanbieders moeten blijven liggen, is misselijkmakend.” (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Bos: ‘Laat zorgaanbieders niet zelf indiceren’

Rompa: ‘Chiel Bos destructief over thuiszorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.