Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ross: 95 miljoen voor knelpunten in AWBZ

MAARSSEN - Staatssecetaris Ross stelt 95 miljoen euro beschikbaar om de knelpunten in de extramurale AWBZ op te lossen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is dat niet genoeg.
Ross: 95 miljoen voor knelpunten in AWBZ

Ross stelt het geld beschikbaar, omdat het aantal cliënten sterker is gestegen dan verwacht. Ook het aantal uren zorg per cliënt is meer gegroeid dan geraamd, blijkt uit onderzoek van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Achttien thuiszorginstellingen stelden half juli een cliëntenstop in, omdat ze geen geld meer hadden om nieuwe klanten te helpen. Ook ggz-organisaties kampen met geldgebrek.

‘Knelpuntenpot is op’

Om de problemen op te lossen is er 125 miljoen euro nodig, blijkt uit een inventarisatie van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Aangezien er nog 30 miljoen over is van de 197 miljoen die Ross had gereserveerd voor knelpunten, komt Ross uit op 95 miljoen.

Maar volgens ZN gaat Ross er ten onrechte vanuit dat zorgkantoren nog 30 miljoen op de plank hebben liggen. “Ook dat geld is al belegd in concrete afspraken met zorgaanbieders. Alleen komen die afspraken nog niet voor in de CTG-boeken”, zegt Jan Coolen, beleidsmedewerker van ZN. ZN blijft erbij dat er minimaal 125 miljoen euro nodig is om de nood te ledigen in de thuiszorg en de ambulante thuiszorg.

Twijfelt

Ook ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, betwijfelt of 95 miljoen wel voldoende is. Bovendien spelen de problemen niet alleen in de thuiszorg, maar ook bij verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook zij leveren zorg zonder dat is geregeld dat het zorgkantoor de rekening betaalt.

Cliëntenstops overbodig

De cliëntenstops in de thuiszorg zijn niet terecht, stelt Ross in een brief aan de Tweede Kamer. Geen van de 18 thuiszorginstellingen heeft bij het CTG een ‘eenzijdig verzoek gedaan tot hogere budgetvaststelling’. Zorgaanbieders kunnen dat doen als zij niet met het zorgkantoor tot overeenstemming komen. Uit het CTG-onderzoek blijkt dat in veel regio’s alleen de grote regionale zorgaanbieder een wachtlijst had, terwijl kleinere thuiszorgorganisaties nog wel klanten konden aannemen. Ross wil daarom dat zorgkantoren actiever de zorg toewijzen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.