Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rotterdamse thuiszorgsters in actie

Redacteur Zorg+Welzijn
Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam willen woensdag het werk neerleggen om te demonstreren tegen wat zij noemen: 'loondump'. Zij eisen dat de gemeente stopt met de 'afbraak van de thuiszorg' door te bezuinigen. In de nieuwe ronde aanbestedingen dreigen thuiszorgmedewerkers hun baan te verliezen.
Rotterdamse thuiszorgsters in actie

Volgens vakbond AbvaKabo FNV ‘dreigen de prijzen te worden gedrukt’ met de nieuwe aanbesteding van de huishoudelijke zorg. ‘Verantwoorde zorg is niet meer mogelijk,’ aldus de bond. De gemeente Rotterdam wil eind oktober de aanbesteding van de huizoudelijke zorg rond hebben. IN het Wmo-bestek 2013 van de gemeente blijkt de huishoudelijke verzorging met een derde moet worden terug gebracht. Wethouder Marco Florijn heeft hierover eerder in Zorgvisie laten weten dat: ‘De kosten voor de zorg worden steeds hoger. Ook de gemeente Rotterdam moet keuzes maken, om de Rotterdammers die het nodig hebben zorg te kunnen blijven bieden.’

Klusjes

De vakbonden vrezen dat thuiszorgmedewerkers 20 tot 30 procent van hun loon moeten inleveren omdat zij eerst worden ontslagen als thuiszorgster, om vervolgens als werkzoekende voor een veel lager loon te worden ingezet in de huishoudelijke hulp. Rotterdam wil volgens de bond dat een deel van het bedrag waarvoor een organisatie werk aanneemt, wordt gebruikt om mensen uit de bijstand of sociale werkvoorziening aan te nemen. Het werk dat deze mensen moeten doen is aanvullend op de thuiszorg; dus geen thuiszorgwerk, maar wel klusjes als boodschappen doen, iets kleins in huis repareren tot een praatje komen maken.

Verdringing

Florijn benadrukt dat ‘de gemeente zal toezien op goed werkgeverschap van de thuiszorgorganisaties’. De gemeente heeft de tarieven die zij betaalt voor huishoudelijke hulp niet verlaagd. Wel wil Rotterdam uitkeringsgerechtigden inzetten. Volgens Florijn waakt de gemeente voor verdringing van arbeidsplaatsen in deze constructie.

Inleveren

De vakbond is er bepaald niet van overtuigd dat huishoudelijke hulpen in de thuiszorg hun baan blijven behouden. ‘Thuiszorgmedewerkers dreigen 30 procent van hun loon te moeten inleveren. Dit drama voltrekt zich bovendien op vele plaatsen in Nederland, volgens Abvakabo FNV. ‘Er worden ook acties gevoerd in Emmen en Utrecht.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP )

‘Thuiszorg in Rotterdam verschraalt’

Rumoer over inzet werklozen Rotterdamse thuiszorg

2 REACTIES

 1. @hulpie U kunt een bedrijf oprichten zonder directeurssalarissen e.d. en zo voldoende geld overhouden om uw medewerkers goed te belonen. Toon vervolgens aan de gemeente aan, dat u de beste offerte hebt en win de aanbesteding. Mobiliseer uw eigen branche om reeele prijzen af te dwingen.

 2. Lees alle reacties
 3. Zo gaat dat nu al jaren.
  Bezuinigen over de rug van de laagst betaalden
  Laat het managment en zorgbestuurders maar 30 procent inleveren
  Dat levert wat op
  Maar ja grote honden bijten elkaar niet die leveren NIETS in en verijken zichzelf
  Er moet aanbesteed worden tegen de laagste prijs de heren vergaderen huren in etc ……
  Gooien het geld met bakken buiten en er is geen uur zorg verleent
  Wie is er dan gek het personeel in uitvoerende functies net maar de vergadercultuur waar nederland in beland is

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.