Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1100 zorgvacatures in Brabant onvervuld

Redacteur Zorgvisie
Directies van 150 zorginstellingen in Brabant, verenigd in het samenwerkingsverband Transvorm, trekken aan de bel over personeelstekorten in de regio. Ze hebben meer dan 1100 vacatures die niet of moeilijk kunnen worden vervuld en zoeken hun heil bij de instroom van studenten.
Alarm-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt Brabants Dagblad. De directeuren van de instellingen laten weten vanwege de vergrijzing een steeds grotere vraag naar personeel te hebben, terwijl er de afgelopen jaren veel mensen zijn ontslagen. Doordat er nu weer extra geld beschikbaar is gesteld voor de ouderenzorg, kunnen instellingen in die branche weer nieuw personeel aannemen. Maar doordat er minder mensen voor een zorgopleiding kiezen, komt er minder nieuw personeel op de markt en dat veroorzaakt een tekort. Bovendien neemt het aantal mensen dat een baan buiten de zorg zoekt ook flink toe: in 2016 liet 8,2 procent van de zorgmedewerkers de sector achter zich. Op dit moment staan er ruim 1100 vacatures open, maar dat aantal loopt volgens Brabants Dagblad snel op.

Oplossing openstaande zorgvacatures
De oplossing ligt volgens Transvorm voor een groot deel in het opleiden van nieuw personeel. Daarom willen de instellingen de instroom van afgestudeerden met vijftien procent verhogen, wat betekent dat er bijna 1500 studenten extra per jaar aan het werk kunnen bij een werkgever in de regio. Daarnaast willen ze meer mensen binnenhalen die nu nog werkzaam zijn in andere sectoren of daar zijn ontslagen, en mensen die eerder een baan hadden binnen de zorg weer terughalen. Om ervoor te zorgen dat dit effect heeft, werken de werkgevers samen met Fontys, Summa, Avans, gemeenten en het Rijk.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.