Ruim vijf procent minder verpleeghuisbedden in een jaar

De totale beddencapaciteit in de ouderenzorg nam in 2015 af met 5,2 procent. Van grofweg 83.000 bedden in 2014 naar 78.000 in 2015. Dat blijkt uit de Logistieke Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van accountancybureau EY.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
care400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens de onderzoekers van EY ligt de daling van het aantal bedden in de ouderenzorg aan het overheidsbeleid. Dat stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. ‘Wél opvallend is dat we op instellingsniveau grote verschillen zien bij de beddenafname’, schrijft EY. ‘Van een capaciteitsdaling van meer dan twintig procent tot een groei van meer dan vijftig procent in capaciteit. De uitgangssituatie van een instelling zal hierbij een rol spelen. Bijvoorbeeld, is er sprake van concentratie? Een overname van de intramurale functie van een collega-organisatie? Of is er al eerder capaciteit afgebouwd?’

Krimp zorgbanen
Met de daling van het aantal verpleeghuisbedden

2
480

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De vergrijzing zal de vraag snel doen toenemen…afbouw verpleeghuisbedden klinkt niet echt als visionair.
    De afname van het bijbehorende personeel is een bijverschijnsel…
    Als je vraag en aanbod bekijkt vanuit bedden, dan bestel je gewoon straks een paar honderd bij, maar hoe kom je ooit aan gekwalificeerd personeel.
    Graag reacties!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.