Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruimte voor innovatie in wijkverpleging 2016

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit komt met een nieuwe prestatie waarmee innovatie, kwaliteit en uitkomsten van zorg beloond kunnen worden. De prestatie ‘beloning op maat’ wordt genoemd in de nieuwe beleidsregels 2016 voor de Verpleging en Verzorging aan huis (wijkverpleging) vanuit de Zorgverzekeringswet.
Ruimte voor innovatie in wijkverpleging 2016

De NZa legt uit dat in de regels voor de bekostiging van de wijkverpleging 2016 (PDF) meer ruimte is voor zorgaanbieders om samen met zorgverzekeraars afspraken op maat te maken. Bijvoorbeeld voor het belonen van extra kwaliteit, innovatieve vormen van zorg of de organisatie daarvan.

Beeldschermzorg en telezorg

Zorgaanbieders kunnen in 2016 uren in rekening brengen voor het leveren van beeldschermcommunicatie en farmaceutische telezorg. Deze extra uren moeten dan wel apart inzichtelijk gemaakt worden op de factuur.

Afwijken reguliere bekostiging

In 2016 kunnen zorgaanbieders bovendien als experiment afwijken van de reguliere bekostiging voor verpleging en verzorging. Hiervoor spreken zij met de zorgverzekeraar af hoe de prestatie wordt vormgegeven en tegen welk tarief. Er kan een vast bedrag per patiënt afgesproken worden op basis van de samenstelling van de doelgroep.

Regionale beschikbaarheidsfunctie onplanbare zorg

Verder komt er een nieuwe betaaltitel: ‘Regionale beschikbaarheidsfunctie voor onplanbare zorg’. Hiermee kunnen zorgaanbieders bij de zorgverzekeraar declaraties indienen voor de regionale beschikbaarheid en bereikbaarheid voor ongeplande zorgvragen. Hiervoor geldt als voorwaarde dat er een contract moet zijn tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar over wat er gedaan wordt voor die regionale beschikbaarheidsvoorziening en welk tarief gedeclareerd mag worden.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.