Na het kassenproject in het Westland, gaat de gemeente Rotterdam nu bijstandsgerechtigden in de thuiszorg aan het werk helpen. Dat schrijft vakblad Binnenlands Bestuur. Bij de nu lopende aanbesteding van de thuiszorg heeft de gemeente de eis gesteld dat thuiszorgorganisaties tien procent van hun loonsom uittrekken om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen. Dit bericht heeft veel verontruste en boze reacties opgeleverd. De grootste zorg is dat ongemotiveerde en ongekwalificeerde mensen hulp moeten gaan bieden aan kwetsbare mensen.
Thuiszorg Rotterdam
De grootste aanbieder van Thuiszorg Rotterdam kent de verontruste reacties, maar wil niet reageren. ‘We hebben hier wel een mening over, maar gezien het lopende aanbestedingstraject laten we ons daar nu niet over uit’, aldus woordvoerder Winnie Opdam van Thuiszorg Rotterdam op de site van Binnenlands Bestuur. Voor de organisatie van zorgondernemers Actiz staat voorop dat de werkgevers hun kwaliteitseisen aan personeel moeten kunnen blijven handhaven. ‘Het moet wel gaan om mensen met de juiste motivatie en competenties. Het gaat toch om kwetsbare mensen aan wie hulp wordt geboden’, zegt Actiz-woordvoerder Pauline Fuhri. Actiz plaatst daarom vraagtekens bij de haalbaarheid van het Rotterdamse plan. ‘Tien procent van de loonsom is veel. Zorgaanbieders moeten niet verplicht worden mensen aan te nemen die niet geschikt zijn.’
Werkervaring
Volgens verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (PvdA, werk, inkomen en zorg) hoeft de komst van deze nieuwe werknemers niet te leiden tot verdringing van duurdere thuiszorgkrachten. ‘We willen mensen in de zorg in de eerste plaats aan de slag krijgen op bestaande vacatures. Daarnaast zijn er mensen die eerst werkervaring op moeten doen voor ze in aanmerking komen voor een betaalde baan’, zo laat een woordvoerder van de gemeente namens de wethouder weten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Actie tegen Rotterdams thuiszorgbeleid
Thuiszorg Rotterdam: nieuwe joint venture
Fusie Thuiszorg Rotterdam en Aafje van de baan
Die Mieke toch . Altijd hoor ik van de overbetaalden in de zorg in hun toespraken dat “””de patient staat centraal “””. Nu blijkt volgens u toch het vakantierecht van het personeel te prevaleren? Ik zou graag uw relatie met de echte zorg , de zogenoemde werkvloer , willen vernemen , alhoewel ik die wel kan raden!! U heeft in de zorg een zorgwekkende baan ? Ik gun u uw vakantierecht, maar moet ik bij dezen het patientenverzorgingsrecht daaraan ondergeschikt oordelen ?? Ik zie uw reactie met vertrouwen tegemoet, ook na uw hopelijk rechtmatig ontspannende vakantie.
@Sjaak, dat zorghart zal er wellicht zijn, maar wordt door winstbejag van de zorginstelling bij de verpleging en verzorging helemaal weggerukt. Geen wonder dat de regering zegt: gemeenten doen jullie het maar dan komt er zoveel druk dat jullie gaan controleren wat met de AWBZ vergoedingen wordt gedaan; we zijn het zat om via de AWBZ steeds meer miljarden uit te geven terwijl heel Nederland klaagt dat de kwaliteit steeds achteruitgaat.
Sluit helemaal aan bij de zorginstellingen aanpak om de hoge AWBZ vergoeding te vangen en heel lage kosten genereren DOOR HEEL HEEL SLECHTE KWALITEI. De enige partij die dat totnogtoe een nationale schande vindt is de PVV. Stemt u daar 12/9 maar op, dan wordt de zorgwereld in Nederland wellicht en hopelijk wakker geschud.
De zorgaanbieders bieden in basis hun dienst aan vanuit hun “zorghart”. In de dienstverlening wordt de client centraal gezet om deze zo goed mogelijk hulp te bieden. Vanuit de gemeentes worden deze organisaties nu gedwongen om tegen lagere vergoedingen toch kwaliteit te blijven leveren wat steeds moeilijker wordt. De stelling dat er mogelijk goede en passende medewerkers zijn om deze zorgtaak in te vullen mag dan op zich kloppen, in de praktijk ontbreekt het “zorghart” die zo nodig is om de hulpbehoevenden op de juiste manier te kunnen helpen. Het zal tenslotte je vader of moeder maar zijn die de hulp nodig heeft……
Op dat moment veranderen ineens alle gedachten, echter helaas niet binnen de politiek.
Alle politici die na de verkiezingen werkloos worden, dan ook geen wachtgeld, maar werken in de zorg. Ben je als organisatie zo aan de 10%.
Ik vind het goed om er nog eens over na te denken. Ik zou deze mensen iig met een ander samen laten werken en een verklaring van goed gedrag lijkt me ook wenselijk. Een herkenbaar uniform en bij verdenking controlemogelijkheid.
Om toch maar vooral veel geld te verdienen heeft men nu al mensen in de verpleeg- en ouderenzorg aan het werk die geen of nauwelijks opleiding hebben; zelfs onze taal niet spreken. Daar kan deze club uitkeringtrekkers wel bij. Die weten overigens niet meer dan de bestuurders. Hoe rijmt men een ZZP-7 patient (heeft hoge opleiding nodig) met iemand die daarvoor achter de vuilniswagen heeft gelopen (en geloof me daar staan geen anderen !!). Maar het ergste van alles is: de AWBZ betaalt een vergoeding per patient aan de zorginstelling welke is gebaseerd op adequate bezetting door verzorgenden, terwijl veel instellingen WELBEWUST EN UIT WINSTBEJAG MINDER EN SLECHT OPGELEIDE (die men minder behoeft te betalen) NEERZET. Dat ze daar patienten schrijnend mee te kort doen, zien ze door de dollartekens niet.
Waarom zijn er toch steeds weer politieke onbenullen die vinden dat ze de zorg onbeperkt als speelterrein mogen gebruiken. Niet voor het eerst dat de PvdA met plannetjes komt die in de zorg onuitvoerbaar zijn dan wel geld kosten dat vervolgens niet beschikbaar wordt gesteld.
Zorg is een vak,en een vak wil zeggen mensen met vakbekwaamheid en de juiste motivatie !Daar horen geen ongemotiveerde mensen thuis die om financiele redenen gedwongen worden te werken .Laat die mensen in iedre geval niet voor andere mensen zorgen dat loopt uit op een groot fiasco.
Zet ze maar als assitent van een minister, kan hij zien wat dat inhoudt.
In amsterdam loopt een dergelijk project met veel succes. Iedereen verdient een kans en gezien de vergrijzing wordt zorg onbetaalbaar, meedenken aan een oplossing is anticiperen op de toekomst.
het griezelige is natuurlijk het samenlopen van het sympathieke idee om mensen in een (uitzichtloze) uitkeringssituatie een handje te helpen via de subsidieregelingen voor zorginstellingen. met een adequate opleiding en begeleiding, zowel voor de werknemer als de werkgever, kan hen nieuw perspectief worden geboden.
het samenlopen van dit project met ingrijpende bezuinigingen in de zorgsector, zowel van rijkswege als van de kant van de gemeente, zal de werkgever weinig middelen hebben om deze voorwaarden in te vullen. dat zal hem (en zijn werknemers) bepaald niet motiveren om aan het project mee te werken. en die motivatie straalt af op de kwaliteit van de geboden zorg.
Gezien de uitkomst van het kassenproject, ben ik zeer benieuwd naar het resultaat van dit initiatief! Het valt of staat met het motivatieniveau van de bijstandsgerechtigde.
De thuiszorgorganisatie heeft natuurlijk nog steeds de verantwoordelijkheid om kwaliteit van de zorg te borgen. Dit kan heel goed door werving en selectie en coaching. Er worden ook vaak stagiaires ingezet, dit is eigenlijk hetzelfde principe. Het hoeven natuurlijk echt geen mensen aan de onderkant te zijn. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan ook heel goed een betrouwbare, betrokken thuismoeder zijn die niet aan werk kan komen door gebrek aan ervaring. Deze methode helpt de mensnen aan juist die ervaring.
Aan de ene kant worden ervaren thuiszorgwerkers ontslagen, aan de andere kant worden werklozen gedwongen om in de thuiszorg te werken voor een uikeringsloon. Wat is eigenlijk het probleem en van welk probleem is dit de oplossing?
zeg dat wel laten ze lekker in den Haag gaan werken deze mensen hebben recht op betrouwbaren hulp je kan ze in de kassen niet aan het werk krijgen denk je nu wel bij mensen thuis nou ik denk het niet laat de salarisen van de hogeheren maar naar beneden gaan dan hebben wij genoeg om mensen zelf aan tenemen .
Leuk hoor. Je bent oud, hulpbehoevend en krijgt allerlei (niet altijd gemotiveerde)hulpkrachten over de vloer. Percentueel ook een grotere kans op taal achterstand en wisselend van smaenstelling. Ik zou er niet op zitten wachten. Kan ik als oudere iedereen wel vertrouwen die “zomaar” door de gemeente gestuurd wordt en aan “mijn” spulletjes zit? Mensen worden niet ontzorgd, maar bezorgd!
Overigens Rotterdam is niet de enige…
Prima om mensen met een uitkering aan het werk te helpen/krijgen. Maar de zorg moest toch commercieel worden, ondernemen. Mogen ze dan zelf bepalen hoe ze het personeel regelen! Via een aanbesteding zulke zaken afdwingen moest verboden worden. Leven de “Melkertbanen” morgen weer invoeren! Boventallig werkervaring opdoen en waar mogelijk doorstromen naar een vaste baan.