Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruwaard wordt doordeweeks ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Ruwaard van Putten wordt een doordeweeks ziekenhuis. Operaties met een langere hersteltijd worden voortaan aan het begin van de week gepland.
Ruwaard wordt doordeweeks ziekenhuis

Binnen het nieuwe zorgconcept zijn de processen gericht op een spoedig herstel van patiënten. Zo worden operaties met een langere hersteltijd aan het begin van de week gepland en eenvoudigere ingrepen aan het eind van de week. Ook worden afspraken voor onderzoek en diagnose zo veel mogelijk op dezelfde dag gepland, volgens het ‘one stop shopping’ principe. In onder meer Duitsland en de Verenigde Staten is dit een beproefd concept.

Beschikbaarheid

Een woordvoerder legt uit dat het ziekenhuis gewoon open blijft in de avond, nacht en weekenden. ‘Het nieuwe concept gaat vooral over de indeling van de zorg, vooruitlopend op de samenwerking met de andere ziekenhuizen.’ Momenteel is het ziekenhuis in gesprekmet het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis over een mogelijke overname. Eind maart moet er een definitief plan liggen voor de herinrichting van het zorglandschap in de regio, inclusief het nieuwe profiel van het Ruwaard, en besluiten de zorgpartners of zij het Ruwaard overnemen.

Gedwongen ontslagen

Ondanks het doorvoeren van een aantal bezuinigingen, zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk geworden. Een definitief aantal kan het ziekenhuis nog niet noemen. Het is wel bekend dat het om een fors deel van de 1100 medewerkers zal gaan. Daarbij zullen veel ontslagen gedwongen zijn. Het personeel is vandaag over het nieuwe profiel en over de financiële situatie geïnformeerd.

Financiële situatie

Het ziekenhuis kampt sinds januari met problemen op de afdeling cardiologie. De hartafdeling van het ziekenhuis werd gesloten vanwege een mogelijk onverklaarbaar hoog sterftecijfer op die afdeling in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. Vier cardiologen zijn op non-actief gesteld. Sindsdien bezoeken minder patiënten het ziekenhuis Op jaarbasis levert dit een financieel tekort op van enkele miljoenen, waardoor ingrijpen noodzakelijk is om de toekomst van het ziekenhuis veilig te stellen. Het ziekenhuis hoopt dat patiënten die naar andere ziekenhuizen zijn uitgeweken, op korte termijn weer terugkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.