Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVS teleurgesteld over reactie Bruins

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving vindt het naar eigen zeggen ‘jammer’ dat VWS-minister Bruins de aanbeveling om met selectieve zorginkoop te stoppen, niet overneemt.
Rvs Logo Kleur Rgb Betaversie

‘Het is volgens de RVS noodzakelijk om echt een andere weg in te slaan, ook om stevig te kunnen inzetten op innovatie en preventie.’

Wantrouwen

In een reactie liet Bruins dinsdag weten dat hij niet van zins is het zorgstelsel aan te passen en selectieve zorginkoop af te schaffen. De RVS vindt jammer dat de minister een deel van de aanbevelingen niet in overweging neemt, omdat uit het onderzoek van de Raad blijkt dat zorginkoop ook tot veel negatieve effecten leidt zoals standaardisatie,  wantrouwen en hoge administratieve lasten. De Raad concludeert daarnaast dat in de huidige zorginkoop praktijk de transactie tussen de inkoper en aanbieder te dominant is geworden, de wensen en behoeften van patiënten en cliënten in het gedrang zijn geraakt.

Naturapolis

De Raad zegt niet te pleiten voor het afschaffen van de naturapolis, zoals in de kabinetsreactie staat. De RVS vindt wel dat ‘ inperken van vrije keuze averechts werkt, en wantrouwen en de draagvlak in het stelsel afbrokkelt.’ Hij pleit er daarom voor dat vrije keuze voor de verzekerde in principe het uitgangspunt wordt met op de achtergrond meerjarige strategische zorginkoop.

Meerjarige contracten

De Raad vindt het goed dat de minister meerjarige contracten met ruimte voor professioneel maatwerk ondersteunt.  ‘De minister ziet net als de RVS ontwikkelingen in de praktijk de behoeften van de patiënt centraal stellen en meer ruimte laten aan zorgprofessionals. De RVS constateert echter dat dit helaas nog uitzonderingen zijn en niet de norm. Zo betreffen het met name contracten van zorgverzekeraars met ziekenhuizen.’

Verbeteren

Positief is volgens de Raad dat de urgentie om zorginkoop te verbeteren op de agenda staat, en hij zal hierover het gesprek blijven voeren met betrokken partijen, waaronder de minister van VWS. ‘Ook zien we dat het veld, in het bijzonder de zorgverzekeraars, in toenemende mate langs de lijnen van ons advies werken: langjarige contracten, veel meer dan voorheen inzetten op partnerschappen, pre-concurrentiële afspraken, gezamenlijke strategie in een regio waar meerdere verzekeraars acteren tot en met regisseur in een regio.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.