Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVZ breekt lans voor werken met gezondheidsdoelen

De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) wil dat alle zorgverleners gaan werken met behandelplannen waarin duidelijke gezondheidsdoelen zijn opgenomen. En ze moeten meewerken aan programma’s die de uitkomsten meten. Het Nationaal Kwaliteitsinstituut moet de uitkomstindicatoren vaststellen. Dat schrijft de RVZ in het advies “Sturen op gezondheidsdoelen” dat dinsdag is gepubliceerd.
RVZ breekt lans voor werken met gezondheidsdoelen

De adviesraad baseert zich op onderzoek in binnen- en buitenland. De adviesraad constateert dat het DOT-systeem nog steeds gebaseerd is op verrichtingen. Het zou in de visie van de adviesraad omgevormd moeten worden tot een systeem met producten die uitgaan van behandelrichtlijnen met expliciete gezondheidsdoelen. De RVZ vindt dat zorgverzekeraars ook nu al in staat zijn om financiële prikkels te verbinden aan de geleverde kwaliteit van de zorg. Zorgverzekeraars kunnen bijvoorbeeld met ziekenhuizen afspraken maken over kwaliteit in het vrij onderhandelbare b-segment. Ook wijst de raad op meerjarige afspraken zoals Achmea heeft gemaakt met het Zaans Medisch Centrum.

Inkoopplan

In de care zijn er eveneens legio mogelijkheden. Zorgkantoren kunnen in een regionaal inkoopplan prestaties aangeven die ze van zorgaanbieders verwachten. De prestaties zijn te definiëren in de vorm van de te behalen verbetering van de kwaliteit van leven of de patiënttevredenheid. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

RVZ: Straf voor gemeenten met veel AWBZ-cliënten

RVZ brengt advies uit over e-health in ziekenhuizen

RVZ: verplicht bij- en nacholing

LHV en NPCF hekelen RVZ-voorstel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.