RVZ: Let op balans formele en informele zorg

Er moet een jaarlijkse monitor komen om te peilen of gemeenten wel de juiste balans houden tussen professionele en informele zorg. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.
RVZ: Let op balans formele en informele zorg
Foto: ANP

Van Rijn draagt verantwoordelijkheden voor zorg en ondersteuning over aan gemeenten. In de praktijk gaat het met name om begeleiding (AWBZ), Jeugdzorg en de Participatiewet. Deze decentralisatie gaat gepaard met een forse bezuiningsopdracht. Van Rijn gaat ervan uit dat gemeenten de taken doelmatiger kunnen uitvoeren doordat ze maatwerk kunnen leveren. De RVZ ziet in het rapport ‘Gemeentezorg: randvoorwaarden voor een succesvolle decentralisatie van langdurige zorg naar gemeenten‘ kansen om de kosten te verlagen zonder dat de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg in gevaar komen. Gemeenten zullen veel meer inzetten op de zelfredzaamheid van mensen en op vrijwilligerswerk en

0
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.