Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: patiëntenorganisatie moet de markt op

Mark van Dorresteijn
Patiëntenorganisaties moeten geld vragen voor hun diensten, zodat ze minder afhankelijk worden van de overheid. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid & Zorg in het rapport De patiënt als sturende kracht.
RVZ: patiëntenorganisatie moet de markt op

Patiëntenorganisaties zijn nog geen echte tegenmacht voor zorgaanbieders en verzekeraars, stelt de RVZ. Ze zouden meer mensen kunnen bereiken via internet, waar patiënten steeds vaker informatie zoeken. Voor individuele diensten kunnen ze dan geld vragen.

Vermarkting

Ook zorgaanbieders en verzekeraars kunnen ze laten betalen voor bijvoorbeeld kwaliteitscriteria of keurmerken. Publieke financiering is “legitiem”, maar de overheid moet zich niet meer via subsidies bemoeien met hun activiteiten. De RVZ geeft geen mening over financiering uit premiegelden, die de patiëntenorganisaties willen. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en de NPCF ziet niets in de “vermarkting”.

Onafhankelijkheid

Rolf Smid van CG Raad: “Als je als een soort handelaar een leuk bod moet doen aan verzekeraars, komt je onafhankelijkheid in het geding. Geld vragen voor informatie aan zieke mensen staat ver af van de huidige laagdrempeligheid. Als je patiënten beter in staat wilt stellen een bijdrage te leveren, is onafhankelijke financiering nodig.”

Keurmerken

Nicole Velthuis van NPCF: “Bijdragen aan verbetering van zorg is een publieke taak en moet ook vanuit publieke middelen betaald worden. De RVZ versmalt de opdracht aan de patiëntenbeweging tot ‘keurmerken’. Dat moet veel breder. Behalve keurmerken kan het bijvoorbeeld gaan om verbetertrajecten, of advies over kansen op werk voor zieken.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

RVZ: ‘Gezondheidszorg zal compleet veranderen’

RVZ wil beoordelingssysteem voor specialisten

RVZ: ‘Gezondheid 2.0 versterkt positie patiënt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.