Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ vindt ‘rest-AWBZ’ niet nodig

De AWBZ kan het beste helemaal worden afgeschaft. Een rest-AWBZ is niet per se nodig. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ).

Opheffen AWBZ is beter voor ggz en ouderenzorg

De raad onderzocht de gevolgen voor vier aandoeningen: Downsyndroom, beroerte, dementie en schizofrenie. Vooral patiënten in de ouderenzorg en ggz zullen erop vooruitgaan. Maar alleen als verzekeraars en gemeenten de aanzet geven tot een beter georganiseerd aanbod van dienstverlening.

Maar slechter voor gehandicaptenzorg

Voor andere groepen, met name in gehandicaptenzorg, zal het resultaat waarschijnlijk slechter of hoogstens neutraal zijn. Toch denkt de RVZ dat het mogelijk is deze groep onder ZVW te laten vallen, omdat verzekeraars er dan belang bij hebben voor hen alternatieven in de samenleving te zoeken. Voor de betrekkelijk kleine groep waarvoor dit niet mogelijk is, moet het vereveningsinstrument en toezicht op de zorginkoop door de NZa voldoende waarborgen bieden. Als dat niet zo is, moet er een rijksregeling komen.

SER-advies

De SER komt binnenkort met een advies over de AWBZ. In een interview met Zorgvisie dat is verschenen in het februarinummer pleiten SER-leden, die spreken namens hun eigen brancheorganisatie, juist voor een romp-AWBZ. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Tijd om de AWBZ te fileren

AWBZ nadert einde

Bekijk:

NOS-item over het RvZ-advies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.