Samenstelling verzekerdenpopulatie bepaalt resultaat zorgverzekeraars

Meer dan het zorginkoopbeleid bepaalt de samenstelling van de verzekerdenpopulatie het resultaat van zorgverzekeraars. Verzekeraars anticiperen daarop door verlieslatende collectiviteiten af te stoten. Dat blijkt uit een analyse van openbare bronnen door onderzoeksbureau Equalis.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Fotolia

Steeds meer mensen wisselen van verzekeraar. Dit jaar stapten 1,2 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 7 procent van het totaal aantal verzekerden. Vorig jaar bedroeg dat percentage nog maar 6,2 procent, blijkt uit cijfers van Vektis, het onderzoeksbureau van zorgverzekeraars. Verzekerden komen vooral in beweging als de zorgpremie flink stijgt. Overstappen loont, want de premieverschillen tussen zorgverzekeraars worden steeds groter. In 2019 bedraagt het verschil tussen de hoogste en de laagste jaarpremie 266 euro. In 2018 was dat nog maar 194 euro.

Achtergrond premieverschillen

Hoe komt het eigenlijk dat verzekeraars steeds meer in premie verschillen?

1
3380

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Zo vreemd is dit toch niet? De samenstelling van het verzekerdenbestand bepaalt de hoogte van de bijdrage van de risicoverevening. En gekoppeld aan de wettelijke 50-50% kostenverdeling zal de premiehoogte daar ook afhankelijk van zijn. Het verschil in premie onderling zal meer te maken hebben met de financiële status van de verzekeraar, denk ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.