Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking umc’s en STZ-ziekenhuizen goed voor wetenschap

Wanneer topklinische ziekenhuizen (STZ-ziekenhuizen) op het gebied van wetenschappelijk onderzoek samenwerken met de universitaire medische centra (umc's), levert dit meer resultaat op. Dat blijkt uit een paper van Marcel Levi, Henk E. Sluiter, Thed van Leeuwen, Maarten Rook en Guy Peeters dat vandaag verschijnt in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
Samenwerking umc’s en STZ-ziekenhuizen goed voor wetenschap

In het artikel staat de meerwaarde van samenwerking tussen umc’s en STZ-ziekenhuizen beschreven. Allereerst blijkt uit de analyse dat alle Nederlandse umc’s ver boven het wereldgemiddelde scoren op het gebied van wetenschap. Vijf umc’s behoren al jaren tot de top 20 van Europa op de ranglijst van biomedisch en klinisch onderzoek. Ook blijkt dat er al op hoog niveau wordt samengewerkt tussen STZ-ziekenhuizen en umc’s op dit gebied.

Uitbreiding samenwerking
De auteurs concluderen dat het goed is als umc’s en STZ-ziekenhuizen op de gezamenlijke weg doorgaan bij het doen van onderzoek. Zo moeten de acht umc’s in toenemende mate hun infrastructuur, waaronder kennis, scholing, research units en medisch ethische toetsingscommissies, ter beschikking stellen aan de 28 topklinische ziekenhuizen. Daarnaast moet in zaken als subsidiewerving, deskundigheidsbevordering van onderzoekers en de infrastructuur ook vaker samen opgetrokken worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.