Scandinavische zorg: lessen in eenvoud en doelmatigheid

De Nederlandse zorg kan nog wat leren van de Scandinavische. Hoewel de Nederland en de Scandinavische samenlevingen op veel punten overeenkomsten vertonen, is de zorg in het noorden minder complex georganiseerd, effectiever, minder duur en meer toekomstbestendig. Dat blijkt uit onderzoek van kennisorganisatie Vilans dat de Nederlandse langdurige zorg vergeleek met die in Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen. Vandaag biedt Vilans het aan de Tweede-Kamercommissie voor VWS aan.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Skandinavië onder de loep
Foto: Fotolia/Gina Sanders

De uitgangspunten voor langdurige zorg in Nederland en Scandinavië zijn in ideologisch verwant, stellen de onderzoekers: gelijkwaardigheid van mensen ongeacht beperkingen, eigen regie en zelfstandigheid, betaalbaarheid van zorg en solidariteit met kwetsbare medeburgers zijn enkele gedeelde waarden. In de uitwerking van deze waarden zitten de verschillen. Grootschalige residentiële voorzieningen zijn in Scandinavië veel meer dan in Nederland radicaal afgebouwd. Daarnaast is zorg in de samenleving opgebouwd, onder verantwoordelijkheid van lagere, vooral gemeentelijke overheden. De beleidsperspectieven in Scandinavië zijn overwegend langdurend en consistent, zo is te lezen in het rapport ‘Ouderen en gehandicaptenzorg in Scandinavië: Op zoek naar bronnen voor duurzame

0
1463

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.