Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schakelteam volgt aanjaagteam verwarde personen op

Redacteur Zorgvisie
Om ervoor te zorgen dat alle gemeenten een sluitende aanpak zullen maken voor de omgang met verwarde personen, heeft minister Schippers van VWS het Schakelteam voor personen met verward gedrag opgericht. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Psychose-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het Schakelteam is de opvolger van het Aanjaagteam verwarde personen, dat het afgelopen jaar rapporteerde over de stand van zaken rondom verwarde personen. Het Aanjaagteam brengt vandaag haar laatste rapportage uit, daarna moet het Schakelteam het overnemen.

Aanbevelingen Aanjaagteam implementeren
Het Schakelteam voor personen met verward gedrag moet er vooral voor gaan zorgen dat de aanbevelingen die het Aanjaagteam heeft gedaan  worden geïmplementeerd, schrijft Schippers in haar brief. Daarnaast moet het team vooral ingezet worden als schakel tussen landelijke en lokale aanpak van verwarde personen. Daarbij wordt ook een ‘vliegende brigade’ ingezet met experts op het gebied van financiën, wet- en regelgeving en andere expertisegebieden, om het team te ondersteunen. Vanaf 1 november 2016 zal er ook periodiek domeinoverstijgend bestuurlijk overleg plaatsvinden, meldt de minister. Daarbij zullen de VNG, bewindspersonen van het Rijk en leden van het Schakelteam aanschuiven.

Plan van aanpak verwarde personen
Het Schakelteam gaat twee jaar aan het werk. Aan het eind van die termijn, op 1 oktober 2018, moeten alle gemeenten en regio’s een sluitende aanpak hebben voor de zorg rondom verwarde personen. Eigenlijk was de deadline voor het leveren van een plan van aanpak afgelopen zomer, maar het Aanjaagteam kwam er al achter dat het niet overal zo snel mogelijk was. Schippers: ‘We moeten constateren dat het doel van een sluitende aanpak in 2016 erg ambitieus was. Aan bereidheid en inzet ontbreekt het niet, maar het doel is te complex gebleken om in een jaar te realiseren.’ 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.