De samenwerking tussen het Scheperziekenhuis en de Duitse hartkliniek dient voornamelijk als backup bij hartchirurgie en als opleidingscentrum voor interventiecardiologen.
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) geeft het acuut dotteren vanaf januari 2009 vrij, onder een aantal voorwaarden. Van Oorschot, hoofd Sector Beschouwend en lid van het managementteam van het Scheperziekenhuis, stelt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ‘er bovenop zit’. De Inspectie bekijkt samen met het ziekenhuis de regiofunctie en de samenwerking met de Duitse hartkliniek.
Een cardioloog van het Scheperziekenhuis stelt tegenover Het Dagblad van het Noorden dat het dotteren van patiënten in Emmen hartschade en zelfs sterfte bij jaarlijks zo’n zeshonderd hartpatiënten uit Zuidoost-Drenthe en Zuid-Groningen voorkomen. Volgens de cardioloog dat dit komt, omdat de reistijd voor een groot aantal patiënten korter wordt.
Aanrijdtijden
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Isala Klinieken in Zwolle betwisten dat de aanrijdtijd van de ambulance het belangrijkste is. Volgens hen gaat de meeste tijd verloren doordat mensen niet snel 112 bellen. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)
Lees ook:
Meer ziekenhuizen mogen gaan dotteren
Minder mensen in ziekenhuis met hartinfarct
Kleine ziekenhuizen voorlopig uit gevarenzone
Meer over grote en kleine ziekenhuizen in de Top 100 zorgaanbieders >>