Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers doet niets aan onverantwoorde jaarrekeningen

Minister Edith Schippers (VWS) doet niets aan het feit dat steeds meer accountants geen handtekening meer willen zetten onder jaarrekeningen van ziekenhuizen. Bovendien gaat de minister in haar brief aan de Tweede Kamer voorbij aan de mogelijke maatschappelijke en financiële impact van het ontbreken van een goedkeurende verklaring onder de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Dat constateert accountancykantoor PwC.
Schippers doet niets aan onverantwoorde jaarrekeningen
Foto: VWS

PwC schrijft in een persbericht dat de minister in een Kamerbrief over de kwestie van de jaarrekeningen, de bal te veel bij de ziekenhuizen neerlegt. ‘De verantwoordelijkheid van de overheid voor een declaratiesysteem met tijdig ingevoerde en werkbare spelregels wordt te veel genegeerd. De brief wekt bovendien de indruk dat de gevolgen van het ontbreken van een goedkeuring van de accountant worden onderschat.’

Vraagtekens

Deze houding kan volgens PwC leiden tot vraagtekens bij het continueren van bankleningen en tot duurder krediet. ‘Tevens kan het de positie van ziekenhuizen ten opzichte van zorgverzekeraars verzwakken. Zorgverzekeraars die ook al met banken en ziekenhuizen er niet uitkomen over onderpand en zekerheden. Dat is niet alleen slecht nieuws voor ziekenhuizen. Het is ook vanuit maatschappelijk oogpunt onwenselijk. De patiënt mag erop rekenen dat de overheid staat voor de continuïteit en betaalbaarheid van zorg. Het is dan ook aan de overheid om het voortouw te nemen in het overleg met de banken om de gevolgen hiervan te beperken of voorkomen.

Complexiteit

PwC waarschuwde in de zomer van 2013 dat als de complexiteit van de financiering in de zorg niet snel wordt aangepakt, de onzekerheden in de jaarrekeningen van 2013 groot zullen zijn. Bij de verklaringen bij de jaarrekeningen 2012 hebben accountants middels toelichtende paragrafen reeds stevige rode vlaggen geplaatst en de eerste brandbrief dateert van 2011. Onlangs heeft PwC nogmaals op de problematiek gewezen.

1 REACTIE

  1. De minister zal wel uitkijken. Wanneer ze reageert is de ‘ellende’ niet te overzien. Dan moet namelijk het kwaad tot aan de wortel worden uitgeroeid. Dat is een taak die beter kan worden doorgeschoven naar een opvolger van een andere politieke partij.
    Dat betekent dus dat accountants hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen! Wie is de eerste die daartoe het lef toont? Alhoewel, het is slechts je verantwoordelijkheid nemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.