Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers eist betere bereikbaarheid huisartsen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Edith Schippers wil dat huisartsen beter bereikbaar zijn. Dat zei ze vandaag in een reactie op een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Schippers eist betere bereikbaarheid huisartsen

Uit het Inspectieonderzoek bleek dat bij een kwart van de huisartsen de telefoon niet binnen de verplichte 30 seconden werd opgenomen. Via haar woordvoerder laat minister Schippers weten: “Er is veel te weinig verbeterd in de telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Er zijn hiervoor geen excuses. De inspectie gaat strakker handhaven, en terecht. Zorg moet voor iedereen beter bereikbaar en toegankelijk zijn. Nog deze zomer komt minister Schippers met voorstellen om dit te realiseren.”

Serieuze risico’s

Bij een op de acht praktijken lukt het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen. De inspectie stelt dat dit serieuze risico’s oplevert voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties. Ze hield het onderzoek in het najaar van 2010 onder alle 4378 huisartsenpraktijken. De resultaten waren ‘marginaal’ beter dan in 2008.

Waarschuwing

De praktijken waar de bereikbaarheid niet op orde was, hebben een waarschuwing gekregen. Ze krijgen twee maanden de tijd om hun zaakjes op orde te brengen. Als ze daarna nog niet voldoen aan de normen, kunnen ze een dwangsom van 2000 euro per week krijgen, tot een maximum van 30.000 euro. (anp)

Lees meer:

LHV wil huisartsen straffen voor slechte bereikbaarheid

Patiënt wil betere bereikbaarheid van huisarts

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. dan moet je de huisartsenpost hier in de omgeving aanspreken
    en niet op de huisartsen aanvallen, daar is alles goed mee hier tenminste ik weet niet hoe elders is zelf ben ik gehandicap afhankelijk v/d rolstoel kei hard gewerkt en pakken om bekort te worden triest triest en zo zijn er wel meerdere mensen niet alleen ik,er zijn ook mensen die niet willen werken en daar worden wij de dupe door.daar wordt er geen rekening mee gehouden, alleen die ziek zijn!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.