Schippers gaat toezicht regiomaatschappen verstevigen

Minister Schippers van VWS wil het toezicht op regiomaatschappen wettelijk verankeren en werkt aan regelgeving die regiomaatschappen verplicht zich voor hun vorming aan te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Schippers gaat toezicht regiomaatschappen verstevigen

Medisch specialisten fuseren regelmatig tot zogenoemde regiomaatschappen. Regiomaatschappen zijn gefuseerde, instellingsoverschrijdende maatschappen van medisch specialisten.

Regiomaatschap

De maatregel van Schippers volgt na een onderzoek van de NZa. Uit dat onderzoek blijkt dat het aantal regiomaatschappen de laatste jaren is toegenomen. Deze maatschappen worden zo groot dat ze in een regio grote macht krijgen die de zorginkoop bedreigt. Zorgverzekeraars lijken daardoor met verschillende ziekenhuizen te onderhandelen, maar de in praktijk zijn het de dezelfde medisch specialisten die de zorg leveren. Zeker als de zorg is geconcentreerd op één plek wordt het aantal keuzemogelijkheden beperkt en doorkruist daarmee de selectieve zorginkoop

0
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.